女子大学生の食事調査と尿中4-ピリドキシン酸, キサンツレン酸排泄量からみたビタミンB_6栄養状態 Assessment of Vitamin B_6 Status Using Food Intake Records and Analysis of Urinary 4-Pyridoxic Acid and Xanthurenic Acid in Female University Students

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抄録

女子大学生139名のビタミンB<sub>6</sub>栄養状態について調べる目的で, 自記入方式による食事調査ならびに尿中4-ピリドキシン酸 (PiA), キサンツレン酸 (XA) 排泄量を調べた。食事調査の結果から, ビタミンE, ビタミンB<sub>6</sub>, ビタミンCが第六次改定日本人の栄養所要量を下回っており, その充足率はおのおの93, 83, 81%であったが, 他のビタミン類は所要量を上回っていた。被験者139名のビタミンB<sub>6</sub>摂取量は1.00±0.37mg/日, タンパク質当たりのビタミンB<sub>6</sub>摂取量は0.018±0.005mg/gであった。被験者のそれぞれの体重から個人別タンパク質栄養所要量を計算し, ビタミンB<sub>6</sub>所要量の策定に採用された生体利用率75%と0.014mg/gの値を用いて, 個人別ビタミンB<sub>6</sub>必要量を, それを1.2倍して個人別ビタミンB<sub>6</sub>所要量を算出し, これらの値を用いて, 被験者を3群に分けた。すなわち, ビタミンB<sub>6</sub>摂取量がこの必要量を充足できていない70人 (50%) をL群, 必要量は充足できたが所要量は充足できていない27人 (19%) をM群, 所要量を充足できている42人 (30%) をH群とした。その結果, L群のビタミンB<sub>6</sub>摂取量は0.74±0.22mg, タンパク質当たりのビタミンB<sub>6</sub>摂取量は0.015±0.004mgと3群の中で最も少なかった (<i>p</i><0.0001)。また, L群の尿中PiA排泄量は3.26±1.33μmol/日とH群より有意に低く (<i>p</i><0.05), XA/タンパク質は0.64±0.34μmol/gとH群より高値 (<i>p</i><0.001) を示した。

We assessed the nutritional status of vitamin B<sub>6</sub> in 139 female university students using selfrecorded food intake tables, and analyzed 4-pyridoxic acid (PiA) and xanthurenic acid (XA) excreted into urine. The food survey revealed that the dietary intake of vitamin E, vitamin B<sub>6</sub> and vitamin C was lower than that stipulated in the 6th revision of the Japanese Recommended Dietary Allowance (RDA), the RDA sufficiency percentages being 93, 83 and 81%, respectively, while the intake of other vitamins exceeded the RDA guidelines. The vitamin B<sub>6</sub> intake level of the subjects was 1.00±0.37mg/day and the ratio of vitamin B<sub>6</sub> to protein was 0.018±0.005mg/g. We calculated the individual recommended protein allowance using the body weight of each subject, and the individual vitamin B<sub>6</sub> requirement was calculated on the basis of bioavailability (75%) and the 0.014mg/g level stipulated in the RDA. The individual recommended vitamin B<sub>6</sub> allowance was calculated as the individual vitamin B<sub>6</sub> requirement ×1.2. The subjects were divided into three groups: a L group (<i>n</i>=70, 50% of subjects) below the individual vitamin B<sub>6</sub> requirement, a M group (<i>n</i>=27, 19%) meeting the individual vitamin B<sub>6</sub> requirement but below the individual recommended vitamin B<sub>6</sub> allowance, and a H group (<i>n</i>=42, 30%) above or equal to the individual recommended vitamin B<sub>6</sub> allowance. In the L group, vitamin B<sub>6</sub> intake (0.74±0.22mg) and the ratio of vitamin B<sub>6</sub> to protein (0.015±0.004mg/g) were the lowest (<i>p</i><0.0001) of the three groups. The urinary PiA content of the L group (3.26±1.33μmol/day) was significantly lower (<i>p</i><0.05) than that of the H group, and the ratio of XA to protein (0.64±0.34μmol/g) was higher (<i>p</i><0.001) than that of the H group.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 57(3), 133-140, 2004-06-10

    公益社団法人 日本栄養・食糧学会

参考文献:  25件中 1-25件 を表示

被引用文献:  1件中 1-1件 を表示

  • 食生活が肌の状態に及ぼす影響

    高岡 素子 , 宮崎 博隆 , 別所 京子 , 松本 剛 , 佐々木 愛

    日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits 19(1), 44-49, 2008-06-30

    J-STAGE 参考文献18件 被引用文献1件

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013109252
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    6988813
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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