4種のイモ類デンプンがラットの血漿コレステロールレベルに及ぼす影響 Effects of Starches from Four Kinds of Root Crops on Plasma Cholesterol Levels in Rats

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

本研究は, 高コレステロール (1%) 食に生ジャガイモデンプン, 生サツマイモデンプン, 生ナガイモデンプン, および加工タロイモ粉末のいずれかを20%添加した食餌を14日間ラットに自由摂取させ, 血漿脂質代謝への影響を調べた。摂餌量と体重増加量は, 対照群 (コレステロールを含む) と比べて, ジャガイモデンプン食群とタロイモ粉末食群では影響はみられず, サツマイモデンプン食群とナガイモデンプン食群では減少した。肝重量/体重比はタロイモ粉末食群で有意に低下した。ラット血漿コレステロール値は対照群 (コレステロールを含む) と比較して, ジャガイモデンプン食群およびタロイモ粉末食群では著しい影響はなく, サツマイモデンプン食群とナガイモデンプン食群では, 有意に高かった (<i>p</i><0.05)。これに反して, 血漿トリグリセライド値は, 対照群 (コレステロールを含む) と比べすべてのイモデンプン食群で著しく低下した。

We investigated the effects of various dietary starches in 1% cholesterol-supplemented diets on plasma lipids in groups of rats given diets that contained 20% raw potato starch, raw sweet potato starch, raw “nagaimo” (Japanese yam) starch and processed POI (taro root) for 14 days. Neither potato starch nor poi had any effect on food intake or total body weight gain. On the other hand, the rats receiving the sweet potato starch and nagaimo starch diets showed decreased food intake and total body weight gain compared with those of the control group (with cholesterol). The ratio of liver weight to body weight was significantly lowered only in the POI diet group. The plasma cholesterol levels of the animals fed the potato starch diet and the POI diet with 1% cholesterol were not significantly reduced compared with those of rats on the control diet (with cholesterol only). The lipid levels of rats receiving the sweet potato starch and nagaimo starch diets were significantly higher than those of the control group rats (<i>p</i><0.05). On the other hand, the plasma triglyceride levels of all the starch-fed groups were markedly reduced compared with those of the control group (<i>p</i><0.05).

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiyo shokuryo gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 57(3), 141-145, 2004-06-10

    公益社団法人 日本栄養・食糧学会

参考文献:  24件中 1-24件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013109278
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    6988822
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
ページトップへ