マウス脾臓リンパ球における抗体およびサイトカイン産生に及ぼす菊抽出液の影響 Effect of Chrysanthemum Flower Extract on Immunoglobulin and Cytokine Production by Mouse Spleen Lymphocytes

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抄録

菊抽出液の免疫調節機能を明らかにするため,マウス脾臓リンパ球の抗体およびサイトカイン産生に及ぼす影響について検討した.菊抽出液は,IgA,IgGおよびIgM産生を9倍希釈液から抑制したが,低濃度領域ではIgM産生を若干促進した.また菊抽出液はIFN-γ産生に対して729倍希釈液から抑制効果を示し,27倍希釈液から強い抑制効果を示した.IL-4産生は24時間培養では,27倍希釈液以上で強い抑制効果が誘導されたが,48時間培養液では抑制効果の減弱が認められた.菊抽出液のゲル濾過分画においてはIFN-γ産生を抑制する画分と促進する画分が得られた.これらの結果は,菊抽出液中にはマウス脾臓リンパ球のサイトカイン産生を抑制する因子と促進する因子が存在することを示唆している.

To clarify immunoregulatory activity of a <i>chrysanthemum</i> flower extract, the effect on immunoglobulin or cytokine production in mouse spleen lymphocytes was examined. When the lymphocytes were cultured with the extract, the IgA, IgG and IgM production was suppressed in the presence of the extract diluted with phosphate buffered saline by 9 fold. At lower concentrations, a weak stimulation of the IgM production was observed. In addition, significant suppression of IFN-γ production was observed in the 729-fold diluted extract. But was hardly detected in the 27-fold or less diluted solution. The significant suppression of IL-4 production was also observed in the 27-fold or more diluted solution during the 24hr culture, with slight effect after the 48hr culture. Gel filtration chromatography of the extract provided different fractions suppressing and facilitating the IFN-γ production. These results show that there were both suppression and facilitation factors of the cytokine production in the mouse spleen lymphocytes in the <i>chrysanthemum</i> flower extract.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(6), 304-308, 2004-06-15

    公益社団法人 日本食品科学工学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013145574
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6996715
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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