ユッカ抽出物の抗菌作用に及ぼす脂質の影響 Effects of Lipids on Antimicrobial Activity of Yucca (Yucca schidigera Roezl ex Ortgies) : Studies on Antimicrobial Activity of Yucca Part III

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抄録

ユッカ抽出物の抗菌作用に及ぼす脂質の影響を検討した結果,遊離の不飽和脂肪酸により,拮抗的に阻害されることが認められた.一方,飽和脂肪酸及び不飽和脂肪酸を構成成分とする脂質には影響されなかった.

Yucca (<i>Yucca schidigera</i> Roezl ex Ortgies) has been used as a food additive and an animal diet in Japan and USA. The extract from yucca is now utilized as an anti-food-deteriorating agent in Japan. In this study, the effects of lipids on antimicrobial activity of yucca were investigated. Antimicrobial activity of yucca was inhibited by free unsaturated fatty acids, palmitoleic acid, oleic acid and linoleic acid. On the other hand, saturated fatty acids (palmitic acid and stearic acid) and oils composed of unsaturated fatty acids (olive oil, soybean oil and egg lecithin) had no effect on the antimicrobial activity of yucca.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(6), 312-314, 2004-06-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

参考文献:  15件中 1-15件 を表示

被引用文献:  2件中 1-2件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013145603
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    6996747
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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