ハーブ給餌により生産した牛乳のラジカル捕捉活性 Radical-Scavenging Activity in Herb from Herb-Fed Cows

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

1.無給与牛と比較して,レモングラス給与牛,クローブ給与牛はラジカル捕捉活性および総ポリフェノール量が有意に増加した.増加の程度は給与量が多いほど大きかった.<br>2.ハーブ牛乳のラジカル捕捉活性とポリフェノール量の間には高い相関が見られた.また,ポリフェノールがラジカル捕捉活性に大きく寄与していた.<br>3.レモングラス給与牛ではシトラールが,クローブ給与牛ではオイゲノールがそれぞれ乳中に検出されたが,これらの精油成分はラジカル捕捉活性にほとんど寄与していなかった.

The radical scavenging activity of milk from cows raised by herb (lemongrass or clove)-enriched forage was measured using the 1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH)-HPLC and the 2'-deoxyguanosine oxidation methods. The active components (ascorbic acid, tocopherol and total polyphenols) were also determined. The DPPH and oxygen radical-scavenging activities of herb milk were significantly higher than those of ordinary milk. Among the active compounds, the contribution of total polyphenols was the highest, but that of ascorbic acid and tocopherol was low. Although citral (from lemongrass) or eugenol (from clove) was detected in each herb milk, the contribution of these compounds to total radical scavenging activity was negligible.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(7), 332-338, 2004-07-15

    公益社団法人 日本食品科学工学会

参考文献:  37件中 1-37件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013346361
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    7035148
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
ページトップへ