カットキュウリの次亜塩素酸ナトリウム殺菌における食品用界面活性剤の前処理効果 Pretreatment Effect of Surfactans for Food on the Disinfection of Shredded Cucumber by Sodium Hypochlorite Solution

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抄録

薬剤などによる殺菌効果が低いカット・キュウリの次亜塩素酸ナトリウム殺菌においてポリグリセリン脂肪酸エステルあるいはショ糖脂肪酸エステルを含む乳化剤の前処理効果を調べた.その結果,次亜塩素酸ナトリウムの殺菌効果は,これらの乳化剤を用いた前処理によって増強されることが示唆された.

In the present study, we investigated the pretreatment effect of emulsifiers which contain a polyglycerin fatty acid ester or a sugar fatty acid ester on the disinfection of shredded cucumber, which is known to show higher resistance with respect to the disinfection, by sodium hypochlorite solution. As a result, all of these emulsifiers were effective. Especially, the composition with a sugar fatty acid ester was most effective in the aerobes and coliforms counts of shredded cucumber treated with the emulsifiers containing a sugar fatty acid ester before the treatment of sodium hypochlorite solution (cd. 100ppm).

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 51(7), 367-369, 2004-07-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013346469
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    7035220
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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