ゼラチンを主体高分子とするスルホこはく酸ジ-2-エチルヘキシルナトリウム複合オルガノゲル系における脂肪酸とアルコールの有効拡散係数と分配係数 Effective Diffusion and Partition Coefficients of Fatty Acids and Alcohols in Di-2-ethylhexyl Sodium Sulfosuccinate-Gelatin Combination Microemulsion-Based Organogels

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著者

    • 長山 和史 NAGAYAMA KAZUHITO
    • 高知工業高等専門学校 物質工学科 Department of Materials Science and Engineering, Kochi National College of Technology
    • 今井 正直 IMAI MASANAO
    • 日本大学生物資源科学部 食品科学工学科 Department of Food Science and Technology, College of Bioresource Sciences, Nihon University

抄録

スルホこはく酸ジ-2-エチルヘキシルナトリウム(AOT)により形成したマイクロエマルションに生体高分子としてゼラチンを添加することによって調製したゲル組織において,酵素反応の基質として脂肪酸とアルコール(ともに炭素数4から14)の有効拡散係数(<i>D</i><sub>eff</sub>)と分配係数(<i>P</i>)を実測した.それぞれの有効拡散係数とモル容積(<i>v</i>)の相関式を得た.<br>(脂肪酸)<i>D</i><sub>eff</sub>[10<sup>-10</sup>m<sup>2</sup>s<sup>-1</sup>] = 6.55×10<sup>-12</sup>υ<sup>-0.43</sup><br>(109.0≤;υ[10<sup>-6</sup>m<sup>3</sup>mol<sup>-1</sup>]≤331.0)<br>(アルコール)<i>D</i><sub>eff</sub><sup>AL</sup>[10<sup>-10</sup>m<sup>2</sup>s<sup>-1</sup>] = 2.67×10<sup>-13</sup>υ<sup>-0.71</sup><br>(103.6≤υ[10<sup>-6</sup>m<sup>3</sup>mol<sup>-1</sup>]≤325.6)<br>一方,有機相本体に対するゲル相中の基質の分配係数は炭素数の増大とともに減少傾向を示したが,炭素数が8以上に至ってほぼ一定の値を示した(<i>P</i><sup>FA</sup> = 2.03(ブタン酸),1.17(ヘキサン酸),ca. 0.85(オクタン酸,デカン酸,ドデカン酸,テトラデカン酸);<i>P</i><sup>AL</sup> = 4.01(ブタノール),1.70(ヘキサノール),<i>ca.</i> 1.50(オクタノール,デカノール,ドデカノール,テトラデカノール)).アルコールの分配係数は脂肪酸のそれより約2倍大きい値を示すことが認められた.

The effective diffusion coefficient (<i>D</i><sub>eff</sub>) and partition coefficient (<i>P</i>) of fatty acids and alcohols with carbon numbers of 4 to 14 as substrates of an enzyme reaction were measured in di-2-ethylhexyl sodium sulfosuccinate (AOT)-gelatin combination microemulsion-based organogels (MBGs). The correlation equations between the effective diffusion coefficient and the molar volume of substrate (υ) were obtained as follows:<br>for fatty acid: <i>D</i><sub>eff</sub>[10<sup>-10</sup>m<sup>2</sup>s<sup>-1</sup>] = 6.55×10<sup>-12</sup>υ<sup>-0.43</sup><br>(109.0≤;υ[10<sup>-6</sup>m<sup>3</sup>mol<sup>-1</sup>]≤331.0)<br>for alcohol: <i>D</i><sub>eff</sub><sup>AL</sup>[10<sup>-10</sup>m<sup>2</sup>s<sup>-1</sup>] = 2.67×10<sup>-13</sup>υ<sup>-0.71</sup><br>(103.6≤υ[10<sup>-6</sup>m<sup>3</sup>mol<sup>-1</sup>]≤325.6)<br>The partition coefficient of substrate, the molar ratio of MBG phase to bulk organic phase, decreased with increasing carbon number of substrate and remained almost constant at a carbon number of 8 or above as follows: <i>P</i><sup>FA</sup> = 2.03 (butanoic acid), 1.17 (hexanoic acid), ca. 0.85 (octanoic acid, decanoic acid, dodecanoic acid and tetradecanoic acid); <i>P</i><sup>AL</sup> = 4.01 (butanol), 1.70 (hexanol), <i>ca.</i> 1.50 (octanol, decanol, dodecanol and tetradecanol). The partition coefficients of alcohols were about 2-fold higher than those of fatty acids.

収録刊行物

  • 化学工学論文集

    化学工学論文集 29(4), 568-571, 2003-07-20

    公益社団法人 化学工学会

参考文献:  8件中 1-8件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013411194
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00037234
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    0386216X
  • NDL 記事登録ID
    6655579
  • NDL 雑誌分類
    ZP5(科学技術--化学・化学工業--化学工学)
  • NDL 請求記号
    Z17-725
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  J-STAGE 
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