高コレステロール添加食投与ラットの血漿, 肝臓中の脂質および過酸化脂質に及ぼすローヤルゼリー酵素分解物の影響 Effects of Royal jelly protein hydrolysate on lipid and hydroperoxide level of plasma and liver in high cholesterol fed Rats

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抄録

RJタンパク質酵素分解物 (HRJ) が高コレステロール添加食投与ラットの血漿, 肝臓の脂質代謝および酸化二次生成物にどのような影響を及ぼすかを検討した。<BR>RJタンパク質 (6%含有) やHRJ (6%含有) する飼料の投与によって高コレステロールラットの血漿コステロール量は低下し, その効果はHRJ群で大きかった。総コレステロール量に占めるHDL-コレステロール量の割合はRJ群とHRJ群で高くなる傾向を示した。血漿TG量はRJタンパク質およびHRJ群で同様に低下した。肝臓中の総コレステロールはHRJ群で低下, TGはRJタンパク質とHRJ群で低下した。<BR>血漿中のTBARS値はControl群, RJタンパク質とHRJ群では差がなかったが, 肝臓中のTBARS値はRJタンパク質やHRJ群で低下する傾向があった。<BR>これらの結果から, HRJはコレステロール低下および肝臓の解毒機能に関与すると推測した。

The effects of Royal Jelly protein hydrolysate (6 %HRJ) on lipids and secondary oxidative products level of plasma and liver in cholesterol (Control) fed rats was investigated in comparison with royal jelly protein (6%RJ). The amount of total cholesterol in plasma, which was increased by the Control diet, was decreased by HRJ diet group more than by RJ diet group. HDL cholesterol/total cholesterol was increased by both groups. TG in plasma was similarly decreased by both groups. The lowering of cholesterol level in HRJ group was more markedly than that in RJ group, and the lowering of TG level in liver was the same in HRJ and RJ group. Although the TBARS value of liver in RJ and HRJ diet group were decreased in comparison with Control diet group, there was no difference its tendency in plasma. These results suggested that the cholesterol lowering effect in plasma and liver, detoxication in liver were obtained by feeding of HRJ.

収録刊行物

  • 日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science

    日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science 30(4), 167-171, 2004-07-30

    日本食品保蔵科学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013498456
  • NII書誌ID(NCID)
    AA11178236
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13441213
  • NDL 記事登録ID
    7081998
  • NDL 雑誌分類
    ZR6(科学技術--農林水産) // ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z18-1101
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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