糯加工品における糯米の品種判別および異種穀類の混入検出技術の開発 Identification of domestic glutinous rice cultivars by the PCR method using grains of 18 typical glutinous rice cultivars as sample and development of technology for detection of different kind grain incorporation in glutinous rice processed foodstuffs

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抄録

糯加工品において,ワキシーコーンなどの異種穀類を検出する技術の開発が,食品表示への信頼の向上と,品質の向上に必要と考えられ,異種穀類(トウモロコシ,大麦)検出のためのプライマーの開発を行いPCR法でこれらの穀類の検出を可能とした.また糯加工品であるあられは,餅の製造工程に,「焼き」の工程が入りDNA抽出が困難とされていたが,酵素法を改良することにより純度の高いDNAが得られ, PCR法によって原料米および異種穀類の検出が可能になった.また作付け上位18品種の糯米の品種判別をPCR法によって確立した.<br> (1) 米・トウモロコシ・大麦のGBSS遺伝子の相違部分でプライマーを設計することにより, PCR法によって糯加工品中の異種穀類の混入検出が可能になった.<br> (2) トウモロコシ・大麦に特有の貯蔵タンパク質に着目し,その遺伝子の塩基配列に特有のプライマーを設計することにより, PCR法による糯加工品の異種穀類検出が可能になった.<br> (3) 改良した酵素法により糯米加工品のあられから純度の高いDNAが抽出・精製され, PCR法による異種穀類の混入検出が可能になった.<br> (4) 新たに開発したSTS化プライマーと, STS化プライマーによるマルチプレックスPCRにより,国内産糯米18品種の品種判別技術が確立された.

A part of rice for staple food and for crushing rice has been provided as raw materials of processed glutinous rice products. For this background, almost manufacturer can not select raw material rice. Therefore, the technology to warrant quality of raw material rice is indispensable. By PCR using newly developed STS primers, blended corn and barley to glutinous rice products were detected. A part of primers were designed based on reported DNA sequences of Zein and Hordein. And promising primers derived of GBSS were used to amplify the discriminative DNA bands. GBSS genes were extracted from agarose gels of electrophoreses after PCR and cloned into a PCR-XL-TOPO vector followed by sequencing. Therefore, there was a slight difference among corn, barley and rice in DNA sequences of GBSS genes. A part of these different base regions were used to design the primers. These STS primers were showed to be useful to differentiate corn, barley and glutinous rice. DNA extraction from rice craker has some difficulties, however, it became possible to extract and purify by improving ‘enzyme method’, which we reported previously and extracted DNA could be amplified by PCR. And cultivar identification by the PCR method was investigated using 18 typical domestic glutinous rice cultivars.

収録刊行物

  • 日本農芸化学会誌

    日本農芸化学会誌 78(10), 984-993, 2004-10-01

    公益社団法人 日本農芸化学会

参考文献:  16件中 1-16件 を表示

被引用文献:  7件中 1-7件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013654863
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00196191
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    00021407
  • NDL 記事登録ID
    7113720
  • NDL 雑誌分類
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL 請求記号
    Z18-335
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  J-STAGE 
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