共同試験による野菜・果実中残留農薬の多成分一斉分析法の評価 Evaluation of Method for Simultaneous Determination of Pesticide Residues in Fruits and Vegetables by Collaborative Study

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著者

    • 原 弘幸 [他] HARA Hiroyuki
    • (独)農林水産消費技術センター岡山センター Center for Food Quality, Labeling and Consumer Services Okayama Center
    • 宮武 信 MIYATAKE Makoto
    • (独)農林水産消費技術センター神戸センター Center for Food Quality, Labeling and Consumer Services Kobe Center
    • 佐藤 新 SATO Arata
    • (独)農林水産消費技術センター名古屋センター Center for Food Quality, Labeling and Consumer Services Nagoya Center
    • 龍口 久子 TATSUGUCHI Hisako
    • (独)農林水産消費技術センター横浜センター Center for Food Quality, Labeling and Consumer Services Yokohama Center
    • 高畠 良一 TAKAHATA Ryoichi
    • (独)農林水産消費技術センター仙台センター Center for Food Quality, Labeling and Consumer Services Sendai Center
    • 矢本 亮介 YAMAMOTO Ryosuke
    • (独)農林水産消費技術センター小樽センター Center for Food Quality, Labeling and Consumer Services Otaru Center
    • 條 照雄 JOH Teruo
    • (独)農林水産消費技術センター本部 Center for Food Quality, Labeling and Consumer Services

抄録

8試験所において,6種類の野菜・果実試料を用いて共同試験を行い,得られたデータを解析し,すでに報告した野菜・果実中残留農薬の多成分一斉分析法の評価を行った.各試験所で試料に対して0.1 μg/g(GC/MS分析農薬)および0.5 μg/g (HPLC分析農薬)になるように139農薬を添加し,回収率を求めた.統計的解析を行った結果,本分析法で十分な精度で定量可能な農薬は111農薬であった.また,スクリーニング分析であれば,118農薬が分析可能であった.8試験所における検出限界の中央値は,0.001~0.041 μg/gであった.検量線(0.5~5 μg/mL)の相関係数の中央値は0.983~1.000であり,ほとんどの農薬について良好な直線性を示した.

A collaborative study involving 8 laboratories was conducted to evaluate a method for the simultaneous determination of pesticide residues in 6 types of fruits and vegetables (spinach, tomato, apple, radish, cabbage and carrot). The method of analysis was the same as reported by Kakimoto <i>et al</i>. in 2003. One handred and thirty-nine pesticides were spiked by each of 8 laboratories at levels of 0.1 μg/g (pesticides analyzed by GC/MS) or 0.5 μg/g (pesticides analyzed by HPLC) into the 6 kinds of samples. Statistical analysis showed that 111 pesticides could be analyzed with practical precision by this method. For screening purposes, the method could analyze 118 pesticides. The median values of the limits of detection were 0.001-0.041 μg/g. The calibration curves were linear in the range of 0.5-5 μg/mL for most pesticides with median correlation coefficients of 0.983-1.000.

収録刊行物

  • 食品衛生学雑誌 = Journal of the Food Hygienics Society of Japan

    食品衛生学雑誌 = Journal of the Food Hygienics Society of Japan 45(3), 165-174, 2004-06-25

    [日本食品衛生学会]

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013655643
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00117741
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    00156426
  • NDL 記事登録ID
    7020132
  • NDL 雑誌分類
    ZS17(科学技術--医学--衛生学・公衆衛生)
  • NDL 請求記号
    Z19-364
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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