イオントラップ型GC/MS/MSによる農産物中低濃度レベルの残留農薬測定 Determination of Low-level Pesticide Residues in Agricultural Products by Ion-trap GC/MS/MS

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著者

    • 井上 智子 INOUE Tomoko
    • 神戸検疫所輸入食品・検疫検査センター Kobe Quarantine Station, Center for Inspection of Imported Foods and Infectious Diseases
    • 佐々木 さおり SASAKI Saori
    • 神戸検疫所輸入食品・検疫検査センター Kobe Quarantine Station, Center for Inspection of Imported Foods and Infectious Diseases
    • 内川 誠二 [他] UCHIKAWA Seiji
    • 神戸検疫所輸入食品・検疫検査センター Kobe Quarantine Station, Center for Inspection of Imported Foods and Infectious Diseases
    • 平原 嘉親 HIRAHARA Yoshichika
    • 神戸検疫所輸入食品・検疫検査センター Kobe Quarantine Station, Center for Inspection of Imported Foods and Infectious Diseases
    • 塩見 幸博 SHIOMI Yukihiro
    • 神戸検疫所輸入食品・検疫検査センター Kobe Quarantine Station, Center for Inspection of Imported Foods and Infectious Diseases

抄録

食品中のきょう雑物のためGC分析が困難な冷凍枝豆,とうもろこし,ほうれんそう,紅茶,ウーロン茶または緑茶を前処理した試験溶液に有機リン系農薬のクロルピリホスおよび有機塩素系農薬のα-BHC, β-BHC, γ-BHC, δ-BHC, <i>p,p</i>'-DDD, <i>p,p</i>'-DDE, <i>o,p</i>'-DDT, <i>p,p</i>'-DDT, アルドリンおよびディルドリンを0.01~0.125 μg/mL,エンドリンを0.02~0.25 μg/mL添加し,イオントラップ型GC/MS/MSで測定した.その結果,GC/MSのスキャン法やSIM法では食品マトリックスの影響によって正確に定性,定量できなかった上記農薬をいずれも高感度に測定することができた.また,各食品試験溶液にエンドリンが0.02 μg/mL,それ以外の農薬が0.01 μg/mLになるように添加したところ,61.2~138.3%が回収された.これらの結果から,GC/MS/MSは,食品マトリックスの妨害のためGC/MSでは検出が困難な低濃度の農薬の定性および定量に適していることが明らかになった.

The objective of this study was to elucidate the utility of ion-trap GC/MS/MS for the analysis of pesticides in extracted matrices from various agricultural products. Identification and quantitative analysis of pesticides in matrices were performed by quadrupole GC/MS and ion-trap GC/MS/MS. Chlorpyrifos was added to the matrix of spinach, soybean in the pod or corn, and aldrin, dieldrin, endrin, α-BHC, β-BHC, γ-BHC, δ-BHC, <i>p,p</i>'-DDD, <i>p,p</i>'-DDE, <i>o,p</i>'-DDT and <i>p,p</i>'-DDT were added to each matrix of green tea, black tea or oolong tea. Although most of the pesticides in the matrix could not be determined by quadrupole GC/MS-Scan analysis at 0.1 μg/mL, every pesticide was identified from the mass spectrum using ion-trap GC/MS/MS at the same concentration. The quantitation limit of every pesticide in each matrix by ion-trap GC/MS/MS analysis was higher than that by GC/MS-SIM analysis. The calibration curves obtained by GC/MS/MS were linear in the range of 0.01-0.25 μg/mL of each pesticide. The recoveries of each pesticide from four kinds of samples spiked at the levels of 0.01 ppm to 0.02 ppm in extracts were 61.2-138.3% with SD values in the range from 1.2 to 15.4%. This study revealed that ion-trap GC/MS/MS was useful for the identification and quantitative analysis of low-level pesticides residues in matrices of agricultural products.

収録刊行物

  • 食品衛生学雑誌 = Journal of the Food Hygienics Society of Japan

    食品衛生学雑誌 = Journal of the Food Hygienics Society of Japan 44(6), 310-315, 2003-12-25

    [日本食品衛生学会]

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10013952495
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00117741
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    00156426
  • NDL 記事登録ID
    6812648
  • NDL 雑誌分類
    ZS17(科学技術--医学--衛生学・公衆衛生)
  • NDL 請求記号
    Z19-364
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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