大豆イソフラボン類の代謝と腸内フローラ  [in Japanese] Metabolism of Soy Isoflavones by Intestinal Flora  [in Japanese]

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Author(s)

    • 平山 和宏 HIRAYAMA Kazuhiro
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科獣医公衆衛生学教室 Laboratory of Veterinary Public Health, Department of Veterinary Medical Science, Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo

Abstract

近年大豆イソフラボン類の健康増進効果や疾病予防効果が注目されている.大豆イソフラボン類はエストロジェン様活性を示し,乳癌や前立腺癌,骨粗しょう症,高コレステロール血症,心疾患などに予防効果があることが示されている.大豆に含まれるイソフラボン類は主にgenisteinとdaidzeinであるが,発酵食品を除けばそのほとんどは配糖体として存在している.大豆イソフラボン類は配糖体のままでは腸管から吸収されないことが知られており,その吸収には加水分解によりアグリコンとなることが必要である.加水分解には腸内フローラの β-グルコシダーゼの活性も重要な役割を果たしていると考えられる.また,吸収された大豆イソフラボン類は肝臓で抱合されて胆汁中へと排出されるが,腸管内で脱抱合されて再びアグリコンとなって腸肝循環をする.この脱抱合に腸内フローラの β-グルクロニダーゼが関わっている.大腸に達した大豆イソフラボン類はさらに代謝されている.たとえばdaidzeinはエストロゲン様活性や抗酸化作用が強いequolと活性のない <i>O</i>-desmethylangolensinに代謝されるが,これらの代謝には腸内フローラの存在が必須である.daidzeinからのequolの産生には非常に大きな個体差があることが知られており,その個体差は腸内フローラの違いによるものと考えられている.このことは,同様に大豆イソフラボン類を摂取しても腸内フローラの構成の差により得られる保健効果が個体によって異なる可能性を示している.しかし,これらの代謝を担う菌種や菌株を分離,同定した報告は少なく,今後の研究が期待される.<br>

Soy isoflavones are considered to have potentially beneficial effects for preventing Western diseases including hormone-dependent cancer and heart disease. In soybean and soy foods, glycoside forms of isoflavones are dominant over their aglycones, while aglycones are mostly dominant in fermented soy foods. As the glycoside forms of isoflavones are not absorbed intact, initial hydrolysis of the sugar moiety is required for their bioavailability. β-Glucosidase activity of the intestinal flora is thought to play a role in the hydrolysis of the glucosides of isoflavones. Absorbed soy isoflavones are conjugated in the liver and excreted into bile. They are deconjugated in the intestine and then go into enterohepatic circulation. The activity of β-glucuronidase of intestinal flora plays an important role in this deconjugation. Isoflavone aglycones are further metabolized in the intestine to either more estrogenic metabolites or inactive compounds. The metabolic activities of intestinal flora are essential for this metabolism of the isoflavones. Great inter-individual difference is reported in the production of these metabolites and the difference in the composition of intestinal flora is thought to be responsible for this variation. The variation in the metabolism of soy isoflavones might cause differences in the beneficial effects of soy foods. There are few reports on bacteria which are active in producing estrogenic metabolites.<br>

Journal

  • Journal of Intestinal Microbiology

    Journal of Intestinal Microbiology 19(1), 17-23, 2005-01-01

    JAPAN BIFIDUS FOUNDATION

References:  86

Cited by:  5

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10019042816
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA11373504
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13430882
  • Data Source
    CJP  CJPref  J-STAGE 
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