仙草多糖類の構成糖  [in Japanese] Analysis of Constituent Sugars in a Polysaccharide of Hsian-tsao, Mesona procumbens Hemsl  [in Japanese]

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Author(s)

    • 志村 晃一 SHIMURA Koichi
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bioscience, Tokyo University of Agriculture
    • 平澤 マキ HIRASAWA Maki
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bioscience, Tokyo University of Agriculture
    • 清水 章子 [他] SHIMIZU Akiko
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bioscience, Tokyo University of Agriculture
    • 村 清司 MURA Kiyoshi
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bioscience, Tokyo University of Agriculture
    • 徳江 千代子 TOKUE Chiyoko
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bioscience, Tokyo University of Agriculture
    • 荒井 綜一 ARAI Soichi
    • 東京農業大学応用生物科学部栄養科学科 Department of Nutritional Science, Faculty of Applied Bioscience, Tokyo University of Agriculture

Abstract

仙草多糖類の構成糖は少なくともラムノース,アラビノース,キシロース,マンノース,グルコース,ガラクトースおよびガラクツロン酸の7種類であると考えられた.また,メチル化分析によりA,B画分ともに2,3,5-トリ-<I>O</I>-メチルアラビノース(またはキシロース,いずれもフラノース構造),2,3,4-トリ-<I>O</I>-メチルアラビノース(またはキシロース,いずれもピラノース構造),2,3,4-トリ--I>O</I>-メチルラムノース,2,3,4,6-テトラ-<I>O</I>-メチルグルコース(またはマンノース)および2,3,4,6-テトラ-<I>O</I>-メチルガラクトースが同定された.

The polysaccharide of Hsian-tsao (HTP), <I>Mesona procumbens</I> Hemsl., does not itself form a gel, but induces gel formation in the presence of added starch, although the mechanism is still unclear. To understand the effect of a HTP on gel formation, we investigated its constituent sugars by methylation analysis. HTP was found to consist of rhamnose, arabinose, xylose, mannose, glucose, galactose, and galacturonic acid. Although methylation may not have proceeded to completion, rhamnose was found as 2<I>-O-</I>, 3<I>-O-</I>, and 4<I>-O-</I>methyl derivatives. Incomplete methylation suggests that HTP has a compact conformation of high heterogeneity.

Journal

  • Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 54(4), 200-203, 2007-04-15

    Japanese Society for Food Science and Technology

References:  8

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10019925196
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10467499
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    1341027X
  • NDL Article ID
    8742095
  • NDL Source Classification
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL Call No.
    Z17-126
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE 
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