各種ジャガイモ中のグリコアルカロイド含有量調査 Survey of Glycoalkaloids Content in the Various Potatoes

この論文にアクセスする

この論文をさがす

著者

抄録

ジャガイモ中のグリコアルカロイド(ポテトグリコアルカロイド,PGA)について,青果27品種および市販そう菜に含まれる皮付きジャガイモ31試料の含有量調査を行った.ジャガイモ青果27品種についてPGA含有量を調査した結果,品種間で差が見られた.高い値を示したのはメークインおよびシェリーであり,Mサイズ(100 g程度)のPGA含有量はそれぞれ180および320 mg/kgであった.低い値を示したのはインカレッドで,MサイズのPGA含有量は21 mg/kgであった.また,PGA含有量はどの品種でもサイズが小さいものほど高かった.市販そう菜に含まれる皮付きジャガイモについてPGA含有量を調査したところ,その値は48~350 mg/kgであった.

The content of potato glycoalkaloid (PGA) was investigated in 27 cultivars of raw potatoes and 31 potatoes in commercial foods with peel. The investigation of the 27 cultivars of potatoes showed different contents of glycoalkaloids. “May queen” and “Sherry” showed high contents of PGA (180 mg/kg and 320 mg/kg, respectively) among the raw potatoes of middle size (<i>ca</i>. 100 g). On the other hand, “Inca red” showed the lowest content of 21 mg/kg. Higher contents of PGA were found in smaller potatoes in this study. The content of PGA varied in the range of 48-350 mg/kg in the potatoes in commercial foods with peel.

収録刊行物

  • 食品衛生学雑誌 = Journal of the Food Hygienics Society of Japan

    食品衛生学雑誌 = Journal of the Food Hygienics Society of Japan 48(3), 77-82, 2007-06-25

    [日本食品衛生学会]

参考文献:  8件中 1-8件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10019974321
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00117741
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    00156426
  • NDL 記事登録ID
    8885511
  • NDL 雑誌分類
    ZS17(科学技術--医学--衛生学・公衆衛生)
  • NDL 請求記号
    Z19-364
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
ページトップへ