食肉中に残留する抗菌性物質の微生物学的簡易検査法  [in Japanese] Simple and Rapid Microbiological Method for Determination of Residual Antibacterials in Meat  [in Japanese]

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Abstract

畜産食品中に残留するペニシリン系抗生物質(PCs),セファロスポリン系抗生物質(CEs),テトラサイクリン系抗生物質(TCs),マクロライド系抗生物質(MLs),キノロン系抗菌剤(QNs)などを中心とした,より多くの抗菌性物質を同時に検出できる微生物学的試験法を検討した.食肉からメタノールでホモジナイズ抽出し,10分間遠心分離後,その上清を微生物学的試験法に供した.市販芽胞菌を含めた4種の検査用平板培地(<i>Bacillus subtilis</i> BGA(AM8培地,AM5培地),<i>Micrococcus luteus</i> ATCC 9341および<i>Geobacillus stearothermophilus</i>)を用いることにより,代表的な抗菌性物質(ペニシルンG,アンピシリン,セファピリン,セファレキシン,エリスロマイシン,スピラマイシン,オキシテロラサイクリン,クロルテトラサイクリン,エンロフロキサシン,オキソリン酸)を感度よく(0.005~2.5 μg/g)検出できた.本法は,動物用医薬品として汎用され,畜産食品中に残留する可能性の高いPCs, CEs, MLs, TCs, QNsなどを簡易かつ迅速に検出することが可能であると思われる.

A simple and rapid screening method using bioassay for the simultaneous analysis of antibacterials (penicillins, cephalosporins, macrolides, tetracyclines, quinolones, <i>etc.</i>) in meat has been developed. A 5 g sample was homogenized with 5 mL of methanol, and the homogenate was centrifuged for 10 min with 3,000 rpm. The pulp disk method with <i>Bacillus subtilis</i> BGA (Antibiotic Medium 5 (pH 8) and 8 (pH 6)), <i>Micrococcus luteus</i> ATCC 9341 and <i>Geobacillus stearothermophilus</i> as test organisms was employed for the assay of the antibacterials. Typical antibacterials (penicillin G, ampicillin, cefapirin, cefalexin, erythromycin, spiramycin, oxytetracycline, chlortetracycline, streptomycin, dihydrostreptomycin, enrofloxacin and oxolinic acid) were detected at levels of <i>ca.</i> 0.005-2.5 μg/g in meat. Therefore, we recommend this proposed screening method for routine analysis of residual antibacterials in livestock products.

Journal

  • Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi)

    Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi) 49(3), 168-176, 2008-06-25

    Japanese Society for Food Hygiene and Safety

References:  15

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10024453643
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00117741
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    00156426
  • NDL Article ID
    9575229
  • NDL Source Classification
    ZS17(科学技術--医学--衛生学・公衆衛生)
  • NDL Call No.
    Z19-364
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE  JASI 
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