黒大豆煮汁の糖代謝改善作用に関する研究  [in Japanese] The effects of black soybean extract on the glucose metabolism  [in Japanese]

Access this Article

Search this Article

Author(s)

Abstract

  黒大豆煮汁の日常摂取における有用性を明らかにするために, in vitroおよびin vivoにおける黒大豆煮汁の糖代謝に対する作用を検討した。<BR>  黒大豆煮汁の糖類分解酵素活性をin vitroで測定した。さらに, 健常若年女性を対象に, スクロースおよびグルコース負荷試験における黒大豆煮汁同時摂取の効果を検討するとともに, 黒大豆煮汁の長期 (4週間) 摂取試験を行った。<BR>  その結果, 黒大豆煮汁はin vitroにおいてα-グルコシダーゼ阻害活性を有することが明らかになった。また, スクロースおよびグルコース負荷試験における黒大豆煮汁の同時摂取は, 血糖上昇を抑制した。さらに, 黒大豆煮汁の長期摂取は, 血糖コントロール改善, 抗酸化能上昇, 活性酸素代謝物低下の作用を示した。<BR>  以上の結果から, 黒大豆煮汁の摂取は糖代謝改善および抗酸化作用を有し, 耐糖能障害および糖尿病の予防に有用であることが示唆された。

  The effects of black soybean extract on the glucose metabolism.<BR>Objective : To investigate the effects of black soybean extract (SE) on the glucose metabolism.<BR>Materials & Methods : The effects of SE on the activity of α-glucosidase were examined in vitro. The effects of the simultaneous SE ingestion on the 75 g oral sucrose and glucose tolerance tests and those of long-term (4 weeks) SE ingestion for young healthy women were then examined.<BR>Results : SE inhibited the α-glucosidase activity in vitro. The simultaneous ingestion of SE ameliorated the rise in blood glucose levels induced by 75 g of sucrose and glucose during the tolerance tests. The long-term ingestion of SE improved the glucose metabolism, increased the serum biological antioxidant potential, and decreased the serum reactive oxygen metabolites.<BR>Conclusion : In the present study, the ingestion of SE improved the glucose tolerance and increased the antioxidant status. The daily ingestion of SE will be useful for the prevention of glucose intolerance and diabetes mellitus.

Journal

  • Journal for the Integrated Study of Dietary Habits

    Journal for the Integrated Study of Dietary Habits 19(3), 232-238, 2008-12-30

    THE JAPAN ASSOCIATION FOR THE INTEGRATED STUDY OF DIETARY HABITS

References:  16

Cited by:  2

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10024854167
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA11804821
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13469770
  • NDL Article ID
    9764046
  • NDL Source Classification
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL Call No.
    Z71-F860
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE 
Page Top