硫酸2段階抽出よりリグノセルロースから調製された高純度グルコースと<i>Issatchenkia orientalis</i> MF 121を用いたエタノール発酵に関する研究

  • T.A.T.P. タラガラ
    三重大学大学院生物資源学研究科食品資源工学研究室
  • 児玉 祥太郎
    三重大学大学院生物資源学研究科食品資源工学研究室
  • 三島 隆
    三重大学大学院生物資源学研究科食品資源工学研究室
  • 磯野 直人
    三重大学大学院生物資源学研究科食品資源工学研究室
  • 古城 敦
    王子製紙株式会社研究開発本部総合研究所バイオ関連研究セクション
  • 川崎 優子
    王子製紙株式会社研究開発本部総合研究所バイオ関連研究セクション
  • 久松 眞
    三重大学大学院生物資源学研究科食品資源工学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • Study on Ethanol Fermentation Using D-Glucose Rich Fractions Obtained from Lignocelluloses by a Two-step Extraction with Sulfuric Acid and Issatchenkia orientalis MF 121

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抄録

Cellulosic oligosaccharides (720-920 mg) were prepared by a two-step extraction using 43.5% sulfuric acid and then 55% sulfuric acid from lignocelluloses (2 g each) of Japanese oak and eucalyptus as hardwood, Japanese cedar and cypress as softwood, and sugar cane bagasse and rice straw as annual plant residues. After the complete saccharification of the oligosaccharide and treatment with the appropriate amount of activated carbon, D-glucose with a comparatively high purity was prepared. As the D-glucose was in a strong sulfuric acid solution, the sugar solution was applied on a column packed with an ion exchanging resin (Diaion DSR01) in order to remove almost all of the acid. The fractions eluting the sugar were collected and concentrated with a rotary evaporator. Although the concentrated sugar solution showed an acidity of pH 2-3, acid tolerant Issatchenkia orientalis MF 121 could ferment ethanol successfully in YPD medium using the sugar as the sole source of carbon.

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参考文献 (11)*注記

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