有色サツマイモのDPPHラジカル消去能とORAC (活性酸素吸収能) 1, 1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl Radical-scavenging Capacity and Oxygen Radical Absorbance Capacity of Sweet Potato Cultivars with Various Flesh Colors

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著者

    • 沖 智之 OKI Tomoyuki
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agriculture and Food Research Organization
    • 佐藤 麻紀 SATO Maki
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agriculture and Food Research Organization
    • 吉永 優 [他] YOSHINAGA Masaru
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agriculture and Food Research Organization
    • 境 哲文 SAKAI Tetsufumi
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agriculture and Food Research Organization
    • 菅原 晃美 SUGAWARA Terumi
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agriculture and Food Research Organization
    • 寺原 典彦 TERAHARA Norihiko
    • 南九州大学健康栄養学部食品健康学科 Department of Food Science for Health, Faculty of Health and Nutrition, Minami-Kyushu University
    • 須田 郁夫 SUDA Ikuo
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構九州沖縄農業研究センター National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region, National Agriculture and Food Research Organization

抄録

11品種の有色サツマイモ(白色 : 3,黄色 : 2,橙色 : 2,紫色 : 3)の凍結乾燥品から高速溶媒抽出装置を用いて抽出液を調製し,DPPHラジカル消去能とORACを測定した.サツマイモのDPPHラジカル消去活性は肉色が白,黄,橙では同程度であったが,紫サツマイモは他の肉色のサツマイモと比べて約10倍高い活性を示した.ORAC値もDPPHラジカル消去活性と同様な傾向であり,ETとHATを反応原理とする2つの評価系で紫サツマイモが高い抗酸化活性を示した.20品種・系統の紫サツマイモにおいて,主要アントシアニンの含量とORAC値との間に正の相関(R=0.833)が認められ,アントシアニンがORAC法での主要な抗酸化成分であると判断された.また,紫サツマイモのDPPHラジカル消去活性がORAC値と高い相関(R=0.894)を示したことから,DPPHラジカルを用いた評価法がORAC値を見積もるための方法として利用できると考えられた.

1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical-scavenging capacity and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) of ten sweet potato cultivars with various flesh colors were measured. The DPPH radical-scavenging activity (DPPH-RSA) was almost the same among the sweet potato cultivars with white, yellow, and orange flesh ; however, purple-fleshed sweet potato cultivars showed about 10 times higher activity than those with other flesh colors. A similar tendency was observed for ORAC. Therefore, electron and hydrogen atom transfer reaction-based assays could both detect the high antioxidant activity of purple-fleshed sweet potatoes. Moreover, a high correlation between the DPPH-RSA and ORAC values was found for three cultivars and seventeen breeding lines of purple-fleshed sweet potato (R=0.894). Based on these results, our DPPH radical assay appears effective as an alternative method for estimating ORAC values of purple-fleshed sweet potatoes.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 56(12), 655-659, 2009-12-15

    日本食品科学工学会

参考文献:  18件中 1-18件 を表示

被引用文献:  6件中 1-6件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10026294108
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    10472221
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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