β-クリプトキサンチン高含有ウンシュウミカン果汁の摂取が肝機能および脂質代謝に及ぼす影響 Effects of β-cryptoxanthin-fortified Satsuma Mandarin (Citrus unshiu Marc.) Juice on Liver Function and the Serum Lipid Profile

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著者

    • 杉浦 実 SUGIURA Minoru
    • 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構果樹研究所カンキツ研究興津拠点 Research Team for Health Benefits of Fruits, National Institute of Fruit Tree Science
    • 上田 佳代 UEDA Kayo
    • 山口大学医学部・医学科医療環境統御医学講座環境保健医学 Department of Hygiene, Environmental, Humanity and Health System Science, Yamaguchi University School of Medicine

抄録

軽度脂質代謝異常を有する肥満男性26名に対し,β-クリプトキサンチンを強化させたウンシュウミカン果汁(強化果汁介入群)と通常量のβ-クリプトキサンチンを含有するウンシュウミカン果汁(対照果汁介入群)を1日160g,8週間連続摂取させ,介入前と介入4週間および8週間後の血清β-クリプトキサンチン濃度,脂質代謝および肝機能指標値の変化について検討した.<BR>果汁投与後の血清β-クリプトキサンチン濃度はいずれの群においても介入前に比べて有意に上昇し,この上昇は強化果汁投与群においてより顕著であった.強化果汁介入群における8週後の血中ALT値およびγ-GTP値は4週後に対して有意に低下していた.血清β-クリプトキサンチンと肝機能指標値との関連について横断的な解析を行ったところ,いずれの肝機能指標値も介入前には血清β-クリプトキサンチン濃度と有意な相関は認められなかったが,介入4週および8週後ではそれぞれ有意な負の相関が認められ,これらの負の相関は8週後においてより顕著であった.一方,強化果汁介入群では,投与8週後のHDLコレステロール値およびLDLコレステロール値の低下がみられたが,対照果汁介入群とは有意な差は認められなかった.<BR>これらの結果から,β-クリプトキサンチンを豊富に含むウンシュウミカン果汁の摂取は肝機能障害の改善に有効である可能性が示唆された.

β-Cryptoxanthin (β-CRY) is a carotenoid pigment especially found in satsuma mandarins (<I>Citrus unshiu</I> Marc.). Recent epidemiologic studies have reported inverse associations of serum β-CRY with the risk for cancer, diabetes and liver dysfunction. This double-blinded, placebo-controlled study examined the effect of β-CRY-fortified mandarin juice on liver function and the serum lipid profile. At total of 26 obese male subjects with mild dyslipidemia received mandarin juice fortified without (<I>n</I>=13) or with β-CRY (<I>n</I>=13) once a day for up to 8 weeks. After the intake of mandarin juice for 4 and 8 weeks, a significant increase in serum β-CRY was observed in both groups ; the level was notable for the β-CRY-fortified juice group. Serum alanine aminotransferase and γ-glutamyltransferase levels in the β-CRY-fortified juice group were significantly lower at 8 weeks than those at 4 weeks. Cross-sectional analysis showed significant inverse correlations between serum liver enzyme and serum β-CRY concentrations at 4 and 8 weeks ; there were no correlations at baseline. These inverse correlations were more evident at 8 weeks. Moreover, serum HDLand LDL-cholesterol levels in the β-CRY-fortified juice group were decreased after 8 weeks, but were not significant different from the non-fortified juice group. These results suggest that intake of β-CRY-rich mandarin juice may be effective for improving liver function.

収録刊行物

  • 日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology

    日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 57(3), 114-120, 2010-03-15

    日本食品科学工学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10026294556
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10467499
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    1341027X
  • NDL 記事登録ID
    10594241
  • NDL 雑誌分類
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL 請求記号
    Z17-126
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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