食事時刻の変化が若年女子の食事誘発性熱産生に及ぼす影響 The Influence of Eating Rhythm on Diet-induced Thermogenesis in Young Women

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著者

    • 関野 由香 SEKINO Yuka
    • 神奈川県立保健福祉大学大学院保健福祉学研究科保健福祉学専攻栄養領域 Kanagawa University of Human Services Graduate Program in Human Services, Nutrition and Dietetics
    • 柏 絵理子 KASHIWA Eriko
    • 神奈川県立保健福祉大学保健福祉学部栄養学科 Kanagawa University of Human Services, Faculty of Health and Social Work School of Nutrition and Dietetics
    • 中村 丁次 NAKAMURA Teiji
    • 神奈川県立保健福祉大学大学院保健福祉学研究科保健福祉学専攻栄養領域 Kanagawa University of Human Services Graduate Program in Human Services, Nutrition and Dietetics

抄録

社会環境の変化にともない, 夜間生活が一般化してきている。本研究では, 夜遅い時刻の食事摂取が, 食事誘発性熱産生 (DIT) に及ぼす影響を明らかにすることを目的とした。喫煙習慣のない健康な女子大学生 (平均年齢20.5±1.2歳) 33名を対象に, 一律500 kcalの食事を, 7: 00, 13: 00, 19: 00に摂取する朝型と, 13: 00, 19: 00, 1: 00に摂取する夜型の2種類設定し, クロスオーバー法にてDITを測定, 評価した。朝型では7: 00の食事のDITが, 他の時刻の値に比べて有意に高く (<I>p</I><0.05), 夜型では深夜1:00の食事のDITが, 他の時刻の値に比べて有意に低くなった (<I>p</I><0.01) 。3食分のDITを合計した3食合計DITは, 夜型が朝型より有意に低くなった (<I>p</I><0.01) 。このことから, 朝食を欠食し夜食を摂取した夜型化は, DITの低下により1日のエネルギー消費量を減少させ, 肥満の一要因になる可能性が示唆された。

A nocturnal lifestyle is now common due to changes in the social environment. The aim of this study was to clarify the influence of eating rhythm on diet-induced thermogenesis (DIT). For 33 healthy female volunteers (aged 20.5±1.2 y) who were non-smokers, we established two meal patterns, one (morning) in which the participants ate meals at 07:00, 13:00, and 19:00, and another (night) in which they ate at 13:00, 19:00, and 01:00. The energy of each meal was 500 kcal. DIT was evaluated by measuring the energy consumption after each meal using a cross-over design. DIT at 07:00 was the highest among the three meals for the morning pattern (<I>p</I><0.05), and DIT at 01:00 was the lowest among the night pattern meals by a significant margin (<I>p</I><0.01). The total accumulation of DIT was also significantly lower for the night pattern than for the morning pattern (<I>p</I><0.01). These results indicate that the habit of eating at night without taking breakfast may be one of the reasons for obesity, because the decrease in energy consumption during the day depends on falling DIT.

収録刊行物

  • 日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiy◆U014D◆ shokury◆U014D◆ gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science

    日本栄養・食糧学会誌 : Nippon eiy◆U014D◆ shokury◆U014D◆ gakkaishi = Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science 63(3), 101-106, 2010-06-10

    日本栄養・食糧学会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10026500114
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00311992
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    02873516
  • NDL 記事登録ID
    10742748
  • NDL 雑誌分類
    ZS8(科学技術--医学--解剖学・生理学・生化学)
  • NDL 請求記号
    Z19-53
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  IR  J-STAGE 
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