焼酎粕に含まれるスフィンゴ脂質の検出・半定量的評価とその由来の解析 Detection and semi-quantitative analysis of sphingolipids contained in shochu distillery waste

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抄録

1.焼酎粕をchloroform/methanol抽出,弱アルカリ処理及びTLC展開したところ,steryl glucosideとhydroxyl化された脂肪酸をアミド結合したcerebrosideとRf値が一致するスポットが検出された。その半定量評価を行ったところ,乾燥重量として焼酎粕1 g中に2.2 mgから3.3 mgのcerebrosideが含まれていることが明らかとなった。<br>2.焼酎粕の弱アルカリ耐性脂質のスポットは大麦や焼酎酵母のスポットとは位置や濃さが一致せず,大麦あるいは合成培地に増殖させた焼酎麹菌のスポットと位置や濃さが一致した。<br>3.以上の結果から,焼酎粕にスフィンゴ脂質が含まれていること及び焼酎粕に含まれているスフィンゴ脂質は主に焼酎麹菌に由来することが初めて明らかとなった。

Utilization of the distillery waste of shochu, a Japanese distilled alcohol beverage, is of significant concern in Japan, since an enormous amount of distillery waste is produced during the manufacturing of shochu. On the contrary, sphingolipids are key substances for augmenting the moisture effect of cosmetics and preventing of cancers by oral intake. We therefore investigated the quantity and source of sphingolipids in the distillery waste of shochu. Results by TLC analysis showed migrating spots similar to those of steryl glucoside and cerebrosides amide-linked to hydroxylated fatty acids were identified in dried samples of the shochu distillery waste. By semi-quantitative analysis, cerebrosides were contained at 2.2 mg to 3.3 mg per 1 g of the dried shochu distillery waste. By analyzing the sphingolipids contained in barley, barley fermented with <i>Aspergillus kawachii</i>, <i>Aspergillus kawachii</i>, and shochu yeast incubated in artificial media, it was confirmed that sphingolipids contained in the shochu distillery waste are mainly derived from <i>Aspergillus kawachii</i>. This is the first report of the detection and semi-quantitative analysis of sphingolipids in shochu distillery waste.

収録刊行物

  • 日本醸造協会誌 = Journal of the Brewing Society of Japan

    日本醸造協会誌 = Journal of the Brewing Society of Japan 106(12), 848-853, 2011-12-15

    日本醸造協会

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    10030301400
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10034389
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    NOT
  • ISSN
    09147314
  • NDL 記事登録ID
    023373039
  • NDL 請求記号
    Z17-416
  • データ提供元
    CJP書誌  NDL  IR  J-STAGE 
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