福島第一原子力発電所事故に起因した土壌及び野菜の放射性核種濃度の測定 : 東京都及び福島県の低濃度汚染地域における事例  [in Japanese] Radioactivity Measurement of Soil and Vegetables Arisen from Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant Accident : Case Studies of Low Level Contamination in Tokyo and Fukushima  [in Japanese]

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Author(s)

    • 大下 誠一 OSHITA Seiichi
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 安永 円理子 YASUNAGA Eriko
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 高田 大輔 [他] TAKATA Daisuke
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 田野井 慶太朗 TANOI Keitaro
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 川越 義則 KAWAGOE Yoshinori
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 白井 宏明 SHIRAI Hiroaki
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 中西 友子 NAKANISHI Tomoko M.
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 佐々木 治人 SASAKI Haruto
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo
    • 牧野 義雄 MAKINO Yoshio
    • 東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻 Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo

Abstract

福島原発事故後に栽培された野菜と土壌の<sup>134</sup>Cs,<sup>137</sup>Cs及び<sup>40</sup>Kの放射能を測定した。放射性セシウム(<sup>134</sup>Cs+<sup>137</sup>Cs)濃度の最大値が1235Bq/kg-dry weightの土壌で栽培されたジャガイモ塊茎に7Bq/kg-wet weight以下の移行が認められた。一方,放射性セシウム濃度が651Bq/kg-dry weight以下の土壌で栽培されたキャベツとレタス可食部では,セシウムの移行は検出されなかった。どの圃場でも,<sup>40</sup>Kは鉛直方向にほぼ均一な濃度であり,<sup>137</sup>Csと<sup>134</sup>Cs濃度は土壌の表層部で高く深部で低い分布を示した。

The vegetables grown in the two different fields 60 and 230km apart from the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant accident were examined after the accident to determine the concentration of <sup>134</sup>Cs, <sup>137</sup>Cs and <sup>40</sup>K together with those of soil. For the edible part, the transfer of <sup>134</sup>Cs and <sup>137</sup>Cs was observed to potato tuber only in the field of about 60km apart from Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant. The contamination of radioactive caesium(<sup>134</sup>Cs+<sup>137</sup>Cs)was less than 7Bq/kg-wet weight in tuber and that of soil was less than or equal to 1235Bq/kg-dry weight. As to the edible part of cabbage and lettuce grown in each field, the concentration of <sup>134</sup>Cs and <sup>137</sup>Cs was less than the detection limit. The concentration of soil in each field was 651Bq/kg-dry weight or less. The concentration of <sup>40</sup>K of each field was nearly constant in vertical direction, however that of <sup>134</sup>Cs and <sup>137</sup>Cs showed the vertical distribution of which the highest concentration was observed at soil surface.

Journal

  • RADIOISOTOPES

    RADIOISOTOPES 62(3), 149-157, 2013-03-15

    Japan Radioisotope Association

References:  18

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10031164477
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00351589
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    00338303
  • NDL Article ID
    024407733
  • NDL Call No.
    Z15-20
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  J-STAGE 
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