福島第一原子力発電所事故に起因した土壌及び野菜の放射性核種濃度の測定―東京都及び福島県の低濃度汚染地域における事例―

  • 大下 誠一
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 安永 円理子
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 高田 大輔
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 田野井 慶太朗
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 川越 義則
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 白井 宏明
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 中西 友子
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 佐々木 治人
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻
  • 牧野 義雄
    東京大学大学院農学生命科学研究科 生物・環境工学専攻

書誌事項

タイトル別名
  • Radioactivity Measurement of Soil and Vegetables Arisen from Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant Accident—Case Studies of Low Level Contamination in Tokyo and Fukushima—
  • フクシマ ダイイチ ゲンシリョク ハツデンショ ジコ ニ キイン シタ ドジョウ オヨビ ヤサイ ノ ホウシャセイカクシュ ノウド ノ ソクテイ : トウキョウト オヨビ フクシマケン ノ テイノウド オセン チイキ ニ オケル ジレイ

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抄録

The vegetables grown in the two different fields 60 and 230km apart from the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant accident were examined after the accident to determine the concentration of 134Cs, 137Cs and 40K together with those of soil. For the edible part, the transfer of 134Cs and 137Cs was observed to potato tuber only in the field of about 60km apart from Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant. The contamination of radioactive caesium(134Cs+137Cs)was less than 7Bq/kg-wet weight in tuber and that of soil was less than or equal to 1235Bq/kg-dry weight. As to the edible part of cabbage and lettuce grown in each field, the concentration of 134Cs and 137Cs was less than the detection limit. The concentration of soil in each field was 651Bq/kg-dry weight or less. The concentration of 40K of each field was nearly constant in vertical direction, however that of 134Cs and 137Cs showed the vertical distribution of which the highest concentration was observed at soil surface.

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参考文献 (21)*注記

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