フードサービス業による農業参入に関する一考察 : ローカルチェーンを対象に  [in Japanese] Entry of Food Service Businesses into Agriculture : The Case of Local Chains  [in Japanese]

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Abstract

1990年代初めのバブル経済崩壊後,フードサービス市場は成熟期に入り,肉類を中心とした食材の差別化から,新たな戦略食材として生鮮野菜類を用いた差別化が進められてきた(小田)。フードサービス業における生鮮野菜の調達方法は,生産者(団体)からの直接調達,卸売市場調達,商社や問屋など中間業者からの調達,カット野菜業者からの調達,自社生産に大別される。このうち自社生産による調達は,一部の生業店やモヤシなどの工場生産的野菜が対象であり,極めて限定的であった。しかし,2000年の農地法改正により株式会社形態の農業生産法人が認められたことや,2009年農地法のさらなる改正により一般法人による農業への参入が可能となったことをうけ,フードサービス業においても,野菜の自社生産に踏み切る事例がみられるようになった。本稿では,フードサービス業の農業参入を野菜調達・利用システムの1つとして位置付け,近年,フードサービス業において,相対的にその地位が高まっているローカルフードサービスチェーン(以下,ローカルチェーン)に注目し,その農業参入の実態と特徴を整理する。他産業からの農業参入に関する研究は,農業参入事例の増加にともなって進められてきた。例えば,室屋は農業参入全般を論じながら,その動向整理を行っており,さらには渋谷のように,企業のバリューチェーンの視点から,農業参入を論じた成果などがある。しかしフードサービス業を対象としたものは少なく,サイゼリヤの農業参入を事例とした池田や株式会社による有機農業の展開としてワタミを分析した室屋など,いずれも外食ナショナルチェーン(以下,大手チェーン)を対象とした研究となっている。そうしたことから,ローカルチェーンを含めた農業参入についての研究蓄積が求められている。

In terms of positioning the entry of local food service chains into agriculture as one means of procuring and using food products, this study compares local chains to larger chains and examines them from two perspectives: (1) The number ofitems produced at their own farms and food preparation locations, and (2) The method of entry into agriculture. No differ ences were found between local chains and large chains in terms of the production function of their own farms and food preparation locations. With regard to the method of entering agriculture, local chains tend not to have strong relationships with agricultural producers prior to entry, which results in a lack of cooperation with farmers before entry and engenders entry at the head office level. Large chains, however, had stronger ties with producers, with whom they sign farming contracts even before entering agriculture. In cooperation with producers upon entering agriculture, they gain access to regions not related to the head office location.

Journal

  • Journal of Rural Problems

    Journal of Rural Problems 49(1), 148-153, 2013-06-25

    The Association for Regional Agricultural and Forestry Economics

References:  11

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    10031182420
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00202829
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    SHO
  • ISSN
    03888525
  • NDL Article ID
    024783657
  • NDL Call No.
    Z18-410
  • Data Source
    CJP  NDL  J-STAGE  JASI 
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