食中毒を引き起こすウェルシュ菌エンテロトキシンCPEの構造生物学的研究

  • 北所 健悟
    京都工芸繊維大学大学院工芸科学研究科生体分子工学部門
  • 西村 昂亮
    京都工芸繊維大学大学院工芸科学研究科生体分子工学部門
  • 神谷 重樹
    大阪大学微生物病研究所分子細菌学分野
  • 堀口 安彦
    大阪大学微生物病研究所分子細菌学分野

書誌事項

タイトル別名
  • Structural Biology of the Food Poisoning <i>Clostridium Perfringens</i> Enterotoxin
  • ショクチュウドク オ ヒキオコス ウェルシュキン エンテロトキシン CPE ノ コウゾウ セイブツガクテキ ケンキュウ
  • Structural Biology of the Food Poisoning Clostridium Perfringens Enterotoxin

この論文をさがす

抄録

Clostridium perfringens enterotoxin(CPE)is a cause of food poisoning and is considered a pore-forming toxin which damages target cells by disrupting the selective permeability of the plasma membrane. We determined the crystal structure of the full-length CPE at 2.0 Å. The overall structure of CPE displays an elongated shape, composed of three distinct domains, D1, D2, and D3. In this structure, the pore-forming domain(Val81〜Ile106)of CPE has alternating pattern of polar and hydrophobic residues and forms α-helix. This characteristic sequence is frequently observed in β pore-forming toxin families as typified by α-hemolysin. These results indicate that CPE behaves as β pore-forming toxins.

収録刊行物

参考文献 (49)*注記

もっと見る

関連プロジェクト

もっと見る

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ