汚染まな板洗浄に用いたスポンジによる食器の三次汚染

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  • オセン マナイタ センジョウ ニ モチイタ スポンジ ニ ヨル ショッキ ノ 3ジ オセン

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抄録

type:Article

鶏生肉を切断後,調理器具を洗浄した際のスポンジの汚染に着目し,汚染スポンジを使用し食器類を洗浄した場合の三次汚染について調べた。鶏生肉切断後のまな板を洗浄し,スポンジの泡を落とさずに皿,スプーンを洗浄すると水洗いした後でも重度に汚染されていることがわかった。泡を洗い流し,洗剤を新たに加えて洗浄すると,スポンジが古く細菌が泡と一緒に洗い落とせなかった場合は,洗浄した食器は重度に汚染されていた。しかし,新しいスポンジでは食器を洗浄しても汚染されないということがわかった。また,古いスポンジで食器を順次洗浄した際,洗浄順による汚染状態に差異はなかった。これらのことから鶏生肉を切断したまな板は,洗浄を先に行うとスポンジが汚染されてしまうので,まず除菌を行ってから洗浄するのが望ましい。

We investigate the pollution of tablewares by washing with dirty sponge, which used for washing polluted kitchenwares. The sponge was used for washing with lather of soap, the chopping board on which raw chicken meat had been cut, and then the dirty sponge was used for washing plates or spoons. These tablewares were rinsed and determined the bacterial pollution. When we washed plates by using the sponge with dirty lather just after washing the chopping board, the plates were polluted heavily whether the sponge was antibacterial or not. And, though we washed plates with fresh lather of soap by using the sponge rinsed out dirty lather, the pollution of the plates was distinct. The number of washing plates did not make any difference of the pollution between the first plate and the last one of washing. In conclusion, it is preferable to sterilize a polluted chopping board before washing with a sponge, because the used sponge, even rinsed out dirty lather, pollute tablewares by using for washing them and bring a food pollution.

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