アメリカホドイモ(Apios americana Medikus)の栄養成分について Nutritional Composition of the Tubers of American Groundnut (Apios americana Medikus)

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Abstract

北アメリカ原産の豆科植物,アメリカホドイモは,アメリカンインディアン及びヨーロッパからの初期開拓民によって採取,栽培されていた作物である。日本では,東北大学において10年間品種改良がおこなわれており,現在愛好者が増えつつある。このいもを学園で栽培し,その基本的な成分を分析した。生鮮物で水分54.00%,粗タンパク質6.39%,粗脂肪0.88%,灰分1.59%,粗繊維1.22%,炭水化物36.00%であった。また,カルシウム,鉄に富み,それぞれ116.8mg%(Ca),1.4mg(Fe)であった。リンは,67.3mg%,ビタミンCは6.7mg%の値を得た。剥皮し調製した試料についての,栄養成分の減少は少なかった。また脂肪酸組成はリノール酸が優位を占めていた。

The nutritional analysis was performed on the tubers of American groundnut (Apios americana Medikus) harvested at college farm. The tubers of American groundnut contained moisture 54.00%, crude protein 6.39%, crude fat 0.88%, ash 1.59%, crude fiber 1.22% and carbohydrate 36.00% on fresh weight basis. The mineral contents were calcium 116.8mg%, iron 1.4mg, phosphorus 67.3mg% in fresh tubers. These value indicated that Apios americana contains rich values of calcium and iron. Vitamin C content was 6.7mg in lOOg tubers. The nutritional loss on peeled sample was small. Fatty acid profile of the lipid of tubers indicated that linoleic acid was predominant.

Journal

  • Sonoda Women's College studies

    Sonoda Women's College studies 26, 209-218, 1992-01-31

    Sonoda Women's University

Cited by:  2

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110000191309
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00135120
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    Journal Article
  • Journal Type
    大学紀要
  • ISSN
    02862816
  • NDL Article ID
    3762631
  • NDL Source Classification
    SC226(衛生学・公衆衛生--食品衛生・栄養学)
  • NDL Source Classification
    ZV1(一般学術誌--一般学術誌・大学紀要)
  • NDL Call No.
    Z22-351
  • Data Source
    CJPref  NDL  NII-ELS 
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