アリルイソチオシアネートと2,3香辛料精油の抗菌性および変異原性

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タイトル別名
  • Antimicrobial Activity and Mutagenicity of Allyl isothiocyanate and Several Essential Oils from Spices
  • アリルイソチオシアネート ト 2 3 コウシンリョウ セイユ ノ コウキンセイ

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抄録

[Author abstract]For ensuring the safety of food under volatile condition, antimicrobial activity of allylisothiocyanate (AIT) and some essential oils from spices were examined as the growth inhibition for Aspergillus oryzae, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus subtilis and Daphnia pulex. In addition, Ames test employing His mutants, Salmonella typhimurium TA98 and TA100 and the spot test on wing employing Drosophila melanogaster, BINSC and Oregon-R type, were undergone to evaluate their mutagenicity. The minimum inhibition concentration of AIT and essential oils were counted 10-20 and 25-75 ppm, respectively. The not mutagenicity by Ames test was recognized in AIT, carvacrol, salicyl aldehyde, eugenol and citronellol in the treatment with 8 or 16 ppm. Also the wing mutation, flamelike hair, was occurred 10 days after the treatment with 0.18 ppm AIT. As an abnormal morphogenesis of D. pulex, male organism multiply generally, sexual (winter) eggs were appeared 10 days after the treatment with 0.04-0.06 ppm AIT. From these results, it is suggested that AIT is of promise as a food preservative compound, because it shows antimicrobial activity at low concentration under volatile condition without any mutagenicity.[著者抄録]Allyl isothiocyanate (AIT)および数種香辛料精油成分のAsp. oryzae No. 508, Sacch. cerevisiae IFO 0231およびBac. subtilis IFO 3009に対する抗菌性をろ紙円盤拡散法によって調べた結果,AITが最も優れた効果を示し,carvacrol (CAR), salicylaldehyde(SAL)がこれに次いで有効であった。また,これらの変異原性をS. typhimuriumを用いAmes testで調べたところ,TA98とTA100の両菌ともS-9 mixの添加によっても有意の変異原性を示さなかった。ショウジョウバエ,Drosophyla melanogasterのBINSC型とOregon-R型を用い精油成分の濃度による毒性(仮死または致死到着時間)を比較したところ,AITとSALの毒性が大であった。さらにハエの短毛についてspot testを行ったところ変異翅毛(炎毛)がOregon-R型において0.18ppmAITの処理10日後の供試虫10%に認められた。ミジンコ,Daphnia pulexに対する毒性を調べたところ,形態の変化は認められなかったが,環境悪化の時に出現する有殼卵(有性生殖で抵抗性が強い冬卵)の発現が0.04と0.06ppm AIT処理区の10日後のミジンコ5%に認められた。現在,AITによる発がん性は否定されているが,低濃度での血液,組織,器官などには影響があるので注意する必要がある。AITのガス接触による食品保存料が開発されているが,この場合の量は少なく濃度も低いので安全であると考えられるが,低濃度での多頻度使用の場合には,なお問題があるのではないかと考えられるので今後さらに検討する必要があろう。

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