つけ醤油の皿の色に関する一考察 : CRT上のカラーパレットを利用して  [in Japanese] Concerning The Dish Colors for Soy Sauce : By using color palette on CRT  [in Japanese]

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Abstract

器と料理との色彩調和について研究する足がかりとして、最も単純な系として、つけ醤油と皿に着目し、醤油を入れるのに相応しい皿の色について、CRT上のカラーパレットを用いて検討を行った。白磁の皿に醤油を入れた画像を基本画像としてCRT上に取り込み、皿全体または皿の縁のみに、basic vivid colorの8色(スペクトラムブルー、サマサマーグリーン、若草色、カナリア、蜜柑色、シグナルレッド、マゼンダ、本紫)と各々の色の明度を50%から80%まで上昇させたものを用いて彩色した。そして、料理別(刺身、寿司、餃子、漬け物)に相応しいもの、醤油が美しくみえるもの、つけ醤油の皿の色として不適当なものについて検討を行った。その結果、刺身や寿司など生ものの新鮮さが要求される料理の場合は、ブルー系が好まれたが、漬け物や餃子ではむしろ、黄色を含む暖色系の方が好まれた。また、皿の縁のみに彩色した場合、餃子では、シグナルレッドが好まれるなど、同じつけ醤油の皿であっても用途によって、選ばれる皿の色が異なることが示唆された。色の世界は多様であり、実際の器を用いての研究には限界があるが、コンピューターを用いることで、視覚による美しさ、特に料理と器との関係について研究できる可能性が示唆された。

We examined the effect of the color and decoration of a small dish for soy sauce as the simple food-dish system by using the color palette on a personal computer. The picture of a white dish (φ 10cm) containing soy sauce (7ml) was captured by a digital camera, and the color of the dish was varied by using Adobe Photoshop. The dish on the screen was painted all over or only on the edge in 8 kinds of hue with different degrees of lightness (a total of 40 kinds of color). A panel of women students from the department of food science and nutritional health of Kyoto Prefectural University assessed the effect of each color and decoration. Questionnaire studies had shown that they had fixed images of square dishes colored blue or green for sashimi and sushi, and round dishes colored white for gyoza (dumpling stuffed with minced pork). However, when examined on the screen in more detail, the preferred colors for small dishes were found to be very different from these fixed images. The results obtained will be useful for the color design of dishes.

Journal

  • Journal of cookery science of Japan

    Journal of cookery science of Japan 33(2), 204-211, 2000-05-20

    日本調理科学会

References:  15

Cited by:  3

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110001170063
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10471022
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13411535
  • NDL Article ID
    5392768
  • NDL Source Classification
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL Call No.
    Z6-1906
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  NII-ELS  NDL-Digital 
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