フローインジェクション法による野菜類の硝酸および亜硝酸の分析  [in Japanese] Determination of Nitrate and Nitrite Contents of Various Vegetables by Flow Ingection Analysis Method  [in Japanese]

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Abstract

野菜類の硝酸および亜硝酸の定量方法として、フローインジェクション法(FIA法)による分析を試み、検討した。また、これまで報告例のないモロヘイヤについても定量した。極微量に含まれる亜硝酸の添加回収実験において、回収率はコマツナ、ダイコン、モロヘイヤのいずれも93%以上であったことより、FIA法での有効性が確認された。また、代表的な5種類の野菜類(ホウレンソウ、コマツナ、ダイコン、セロリ、キャベツ)での定量において、この方法での適用が確認できた。また、モロヘイヤの硝酸および亜硝酸の含有量については、硝酸は142.1mgから1,026.8mg/100g、亜硝酸は1.3mgから1.8mg/100gの範囲であり、特に硝酸含有量については個体差が大きいことが認められた。従来の複雑で煩雑な方法に比べて、FIA法は簡便で迅速であり、環境汚染においても、これまでの方法よりも格段に廃液量が少なく、再現性にも優れているので、今後野菜類の硝酸および亜硝酸分析の有効な手段となりうると考えられた。

The flow injection analysis (FIA) method, which enables the simple and rapid measurement of nitrate and nitrite, was applied to six kinds of vegetable : spinach (Spinacia oleracea L.), komatsuna (Brassica campestris L.), Japanese radish (Raphanus sativus L.), celery (Apium graveolens L. var. dulce DC.), cabbage (Brassica oleracea L. var, capitata L.) and jew's mallow (Corchorus Olitorius. L). The effectiveness of this method was confirmed by an addition test with more than 93% recovery of nitrite from komatsuna, Japanese radish and jew's mallow. The nitrite and nitrate contents of spinach, komatsuna, Japanese radish, celery and cabbage were similar to those in other reports. The nitrite content of jew's mallow varied from 142.1 mg to 1,026.8 mg/100g of fresh weight according to individual specimens,while the nitrate content varied from 1.3 mg to 1.8 mg/100g of fresh weight.

Journal

  • Journal of cookery science of Japan

    Journal of cookery science of Japan 33(2), 244-248, 2000-05-20

    日本調理科学会

References:  21

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110001170068
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10471022
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    NOT
  • ISSN
    13411535
  • NDL Article ID
    5392822
  • NDL Source Classification
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL Call No.
    Z6-1906
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS  NDL-Digital 
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