ビールと料理の相性についての調査的研究 Questionnaire-based Study on the Sensory Compatibility between Beer and Various Foods

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抄録

A questionnaire survey was conducted on the compatibility between four alcoholic beverages (beer, wine, sake, and chuhi sour) and various foods. Beer showed a relatively high score regardless of the food variety when the average value of each result was used ; therefore, the validity of the results was confirmed by applying a multivariate analysis by Quantification Method III and a sensory evaluation. The sensory perception by the evaluation panel for certain foods that go well with beer was confirmed. When the compatibility with beer was scaled from the results by Quantification Method III, eight foods (green soybean, Japanese fried chicken with soy sauce seasoning, Japanese barbecued chicken, grilled beef, sausage, fried chicken, dumpling, and grilled pork on a skewer) were considered to be clearly more favored than the other foods tested. The validity was also confirmed by the results of the sensory evaluation, which showed that the correlation was high between each ranking from the questionnaire and sensory evaluation. Furthermore, when the relationship with the degree of substitution of each food was investigated, there was a significant positive correlation with the lipid content and the "oiliness" score, and a significant negative correlation with the starch content. The salt content of each food had no significant correlation with its compatibility with beer.

収録刊行物

  • 日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan

    日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan 37(1), 2-14, 2004-02-20

    日本調理科学会

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    香川芳子

    毎日の食事のカロリーガイドブック, 1993

    被引用文献2件

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    駒澤勉

    新版パソコン数量化分析, 79-103, 1998

    被引用文献1件

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    林知己夫

    数量化理論とデータ処理, 87-154, 1982

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    有馬哲

    多変量解析のはなし, 243-276, 1987

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    佐藤信

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    増山英太郎

    センソリー エバリュエーション-官能検査へのいざない-, 131-146, 1989

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    芳賀敏郎

    官能評価セミナー入門コーステキスト 官能評価データの解析法, 37-38, 2000

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  • 4種のアルコール飲料と料理の相性についての調査的研究

    掛江 美和子 , 今井 悦子 , 香西 みどり , 畑江 敬子

    日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan 36(3), 200-209, 2003-08-20

    参考文献6件 被引用文献3件

  • アンケート調査による"あぶらっこさ"の特徴づけ

    早川 文代 , 畑江 敬子 , 島田 淳子

    日本家政学会誌 = Journal of home economics of Japan 48(1), 19-28, 1997-01-15

    参考文献22件 被引用文献12件

  • アンケート調査による"あぶらっこさ"の尺度化

    早川 文代 , 畑江 敬子 , 島田 淳子

    日本家政学会誌 = Journal of home economics of Japan 48(2), 161-170, 1997-02-15

    参考文献21件 被引用文献8件

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各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110001171587
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10471022
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    13411535
  • NDL 記事登録ID
    6856394
  • NDL 雑誌分類
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL 請求記号
    Z6-1906
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  NII-ELS  NDL-Digital 
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