嫌気性培養および好気性培養によるキムチの一般生菌数ならびに腸内細菌科に属する細菌群について  [in Japanese] Anaerobic and Aerobic Bacteria Counts and Enterobacteriaceae isolated from Kimuchi  [in Japanese]

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Abstract

キムチの生菌数を好気培養および嫌気培養法による測定, 分離菌の形態観察および腸内細菌科の菌属, 菌種の同定を行い, 次の知見を得た。1. 好気培養および嫌気培養法による生菌数は, それぞれ, 10^2~10^8および10^3~10^8/gであり, 培養法による生菌数には大きな相違は認められなかった。2. 好気および嫌気培養共にグラム陽性の無芽胞桿菌が最も多く分離された。3. 分離された腸内細菌科の53株の菌属はEnterobacterが最も多く, 67.9%を占めていた。次いで, Serratia属, Erwinia属, Klebsiella属, Hafnia属の細菌であった。

This study was carried out to clarify the microorganisum of Kimchi. The results were as follows; 1. Anaerobic and aerobic bacteria Counts isolated from Kimuchi were 10^2-10^8/g and 10^3-10^8/g, respectively. 2. The microflora (134 strains) isolated from Kimchi was classified into gram positive rods (106 strains), gram positive coccus (19 strains) and gram negative rods (9 strains). 3. The genus of Family Enterobacteriaceae (53 strains) isolated from Kimchi was consisted of Enterobacter (36 strains), Serratia (2 strains), Klebsiella (3 strains), Hafnia (1 strain) and others.

Journal

  • 日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan

    日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan 28(4), 253-256, 1995-11-20

    日本調理科学会

References:  12

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110001172104
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10471022
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    NOT
  • ISSN
    13411535
  • Data Source
    CJP  NII-ELS  NDL-Digital 
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