魚類インシュリンの研究 : (第1報)インシュリンの抽出について

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  • Studies on the insulin of fishes. 1. On the extraction of insulin from fishes

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抄録

(1) The acid-alcohol process and the acetone-picric process have been used for the extraction of insulin from the Langerhans' islets of fishes. Of these two processes, the author found that the latter was more suitable. (2) As the extracting medium of insulin-picate from the islet fixed with picric acid, 80-90% acetone was the most efectual, and as the precipitant of insulin-hydrochloride, 98% acetone was the most desirable. (3) The author's acidic mixture, composed of 80 parts of acetone and 20 parts of 0.1N hydrochloric acid, gave higher potency of insulin and better yield of it than Dudley's mixture and also had the advantage of making the process easier and more rapid. (4) The author had the best result by heating at 40℃ both in the case of extracting insulin picrate from fish islets and in that of converting it to the hydrochloride.

抽出はインシュリンの製造に於ける最も重要な工程であつて,その方法の良否,その巧拙はインシュリンの研究に於ては勿論,インシュリンの生産工業に於て基本的な重要性をもつものである.魚類のランゲルハンス氏島(以下ラ氏島と略記す)よりインシュリンの抽出については既往の文献によれば大体3つの方法に分類することができる.すなわち,(1)水溶液にて処理せるもの,(2)酸性アルコールを用いるもの,(3) ピクリン酸及びアセトンを使用せるもの等である.しかし以上の3つの方法の中で現在行われている方法は(2)及び(3)であるから,この2つの方法について検討を試み且つ著者の行つた研究について報告する.

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詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1390572174790861184
  • NII論文ID
    110001553722
  • NII書誌ID
    AN0005519X
  • DOI
    10.15017/21333
  • HANDLE
    2324/21333
  • 本文言語コード
    ja
  • データソース種別
    • JaLC
    • IRDB
    • CiNii Articles

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