タンパク質‐脂質およびタンパク質間相互作用におけるミリスチル化の役割

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タイトル別名
  • The Role of Protein Myristoylation in Protein-Lipid and Protein-Protein Interactions
  • タンパク質-脂質およびタンパク質間相互作用におけるミリスチル化の役割
  • タンパクシツ シシツ オヨビ タンパクシツ カン ソウゴ サヨウ ニ オケル ミリスチルカ ノ ヤクワリ

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抄録

Covalent attachment of myristate occurs on a wide variety of viral and cellular proteins. This modification is often essential for the proper functioning of the modified protein. The myristoylation plays an important role in protein-lipid interactions, which are modulated by the interplay between protein phosphorylation and calmodulin. Myristoylation is also involved in protein-protein interactions. In this review, recent advances in understanding the role of protein myristoylation in both protein-lipid and protein-protein interactions and the regulation of these interactions will be discussed on the basis of the structural studies.<br>

収録刊行物

  • 生物物理

    生物物理 45 (3), 128-133, 2005

    一般社団法人 日本生物物理学会

参考文献 (40)*注記

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