サルナシおよびシマサルナシ果汁におけるアクチニジン濃度とプロテアーゼ活性の品種間差異  [in Japanese] Varietal Differences in Actinidin Concentration and Protease Activity in the Fruit Juice of Actinidia arguta and Actinidia rufa  [in Japanese]

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Abstract

サルナシおよびシマサルナシ果実に含まれるアクチニジンについての基礎データを得ることを目的として、8品種を対象として、果汁中に含まれるアクチニジン濃度およびプロテアーゼ活性に関する調査を行った。キウイフルーツの主要な経済栽培品種である'ヘイワード'と比較すると、'信山'、'平野'、'月山'および'光香'の4種の果実では、アクチニジンが豊富であり、一方、'香粋'、'淡路'および'長野'果実では、アクチニジンが極めて乏しいことが明らかになった。また、数種の人工基質に対する比活性の差異から、キウイフルーツ果実由来のアクチニジンとサルナシ果実由来のアクチニジンとでは、そのアイソザイムの構成比率が異なっている可能性が示唆された。

Actinidin, a cysteine protease in kiwifruit, affects the taste, allergenic properties, and characteristics for processing the fruit. The actinidin concentration and the protease activity in the fruit juice of six Actinidia arguta and two A. rufa cultivars were determined by quantitative sodium dodecyl sulfate- polyacrylamide gel electrophoresis and spectrophotometric assay, using L-pyroglutamyl-L-phenyl-alanyl-L-leucinep-nitroanilide as a substrate. In 'Shinzan', 'Hirano', 'Gassan', and 'Mitsuko', both actinidin concentration and protease activity in the juice were much higher than those of 'Hayward', the most common kiwifruit cultivar, whereas protease activities in 'Kosui', 'Awaji', and 'Nagano' were significantly lower. These results indicate that there are varietal differences in actinidin content in the fruit ofActinidia species.

Journal

  • Journal of the Japanese Society for Horticultural Science

    Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 73(2), 157-162, 2004-03-15

    THE JAPANESE SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE

References:  16

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110001803508
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00025257
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    00137626
  • NDL Article ID
    6886339
  • NDL Source Classification
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL Call No.
    Z18-172
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  NII-ELS  J-STAGE  NDL-Digital  JASI 
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