キャピラリー電気泳動法によるホウレンソウ中の硝酸イオンおよび主要有機酸の同時分析  [in Japanese] Simultaneous Analysis of Nitrates and Major Organic Acids in Spinach Using Capillary Electrophoresis  [in Japanese]

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Author(s)

    • 堀江 秀樹 HORIE Hideki
    • 独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Bio-oriented Research Organization
    • 木矢 博之 KIYA Hiroyuki
    • 奈良県農業技術センター奈良県高原農業振興センター Hillside Branch, Nara Agricultural Experiment Station
    • 伊藤 秀和 [他] ITO Hidekazu
    • 独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Bio-oriented Research Organization
    • 一法師 克成 IPPOUSHI Katsunari
    • 独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Bio-oriented Research Organization
    • 東 敬子 AZUMA Keiko
    • 独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構野菜茶業研究所 National Institute of Vegetable and Tea Science, National Agriculture and Bio-oriented Research Organization

Abstract

ヒトの健康の観点から, ホウレンソウの硝酸とシュウ酸の含量を低減化する必要がある. そこで, キャピラリー電気泳動法によるホウレンソウ中の硝酸, シュウ酸と他の主要有機酸の同時分析法を開発した. 分析条件の主要部分は次のようである. 電気泳動液として, メタノールと緩衝液(pH5.6, 10 mM PDC, 5 mM EDTA-2Na, 0.5 mM CTAB)を8:92の体積比で混合したものを用い, 吸収を持たない成分を275 nmで間接的に検出した. 一試料の分析に要する時間は15分で, ホウレンソウ抽出液中の硝酸, シュウ酸, リンゴ酸, クエン酸, コハク酸が定量できた. 本法は, ホウレンソウだけでなくコマツナやトマトにも適用可能であった.

It is necessary to decrease the concentrations of nitrate and oxalate in spinach for human health. This analytical method was developed to simultaneously determine nitrate, oxalate and other major organic acids in spinach using capillary electrophoresis. The essence of the analytical conditions were as follows; the electrolyte used was a mixture of methanol and buffer (pH 5.6, 10 mM 2, 6-pyridinedicarboxylic acid, 5 mM ethylendiamine-tetraacetic acid disodium salt and 0.5 mM cetyltrimethylammonium bromide) at a ratio of 8:92 (V/V) and non-absorbing analytes were detected indirectly at 275 nm. The time needed for the analysis of one sample was 15 min. It was possible to separate nitrate, oxalate, malate, citrate and succinate from the spinach extract. This method could be applicable to tomatoes and other vegetables.

Journal

  • Horticultural Research (Japan)

    Horticultural Research (Japan) 4(1), 95-98, 2005-04-01

    THE JAPANESE SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE

References:  17

Cited by:  6

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110001815844
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA11608561
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13472658
  • NDL Article ID
    7283426
  • NDL Source Classification
    ZR7(科学技術--農林水産--農産)
  • NDL Call No.
    Z74-C757
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  NII-ELS  IR  J-STAGE  NDL-Digital 
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