Effect of Luobuma leaves against oxidation of low-density lipoprotein : a cell culture assay

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In a previous study, we observed an improvement in the atherosclerosis index, together with a decrease in blood cholesterol, in rats given Luobuma extract orally and fed a high-cholesterol diet. The present study was designed to examine the function of oxidized low-density lipoprotein (LDL) in atherosclerotic lesions, using cultured cells. When endothelial cells were cultured with LDL in the presence of Cu^<2+>, the release of thiobarbituric acid (TBA) -reactive substance and lactic dehydrogenase into the culture medium was increased, with a decrease in cell viability. However, when Luobuma extract was also present in the culture medium, changes in these parameters were more favorable. In another in vitro system using macrophages, the levels of TBA-reactive substance, total cholesterol and esterified cholesterol were all significantly lower in the presence of Luobuma extract than in its absence. There was also morphological evidence that foam cell formation through incorporation of oxidized LDL was suppressed. These findings indicate that Luobuma suppresses the progression of atherosclerosis, in which oxidized LDL is involved. 先に,高コレステロール食投与ラットに羅布麻エキスを経口投与した場合,高コレステロール血症の低下とともに動脈硬化指数の改善作用が認められたので,今回,粥状動脈硬化病変への酸化LDLの機能を細胞を用い検寸寸した。まず内皮細胞にLDLとCu^<2+>を添加して培養した場合,培地中へのチオバルビツール酸反応物質,総LDHの放出が増加して,細胞生存率の低下が観察された。しかし羅布麻エキス添加群ではこれらパラメータがいずれも改善し,またマクロファージを用いた系でもチオバルビツール酸反応物質,コレステロールエステル,コレステロールエステル/遊離コレステロール比がいずれも無添加群より有意に低下し,形態学的な変化も酸化LDLのとり込みに伴う泡沫化の形成を抑制する知見が得られた。このことから,羅布麻は酸化LDLが関与する動脈硬化の進展過程を抑制することが明らかとなった。

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