味覚センサによるビールの識別と泡の評価  [in Japanese] Discrimination of beer and estimation of beer foam with the taste sensor  [in Japanese]

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Author(s)

    • 岩倉 宗弘 IWAKURA Munehiro
    • 九州大学大学院システム情報科学研究院 Graduate School of Information Science and Electrical Engineering, Kyushu University
    • 安達 利昭 ADACHI Toshiaki
    • 九州大学大学院システム情報科学研究院 Graduate School of Information Science and Electrical Engineering, Kyushu University
    • 都甲 潔 TOKO Kiyoshi
    • 九州大学大学院システム情報科学研究院 Graduate School of Information Science and Electrical Engineering, Kyushu University

Abstract

味覚センサは細胞膜の構成成分である脂質を受容膜としたバイオミメティッタセンサである.この味覚センサを用いて40種類のビールの識別を試みた.その結果ビールの原料や製法による味の違いを確認できた.得られたテイストマップはビールの味(リッチ, ライト, シャープ, スムース)を定量的に表すものである.さらにビールの泡が味に与える影響を調べ, ビールの泡に多くの苦味成分が含まれていることを味覚センサによって確認することができた.

A multichannel taste sensor is composed of several kinds of lipid/polymer membranes for transforming information about substances producing taste to electric signals. The distinction of beer was tried using the taste sensor. A difference in the taste which varies in the raw material of beer and the method of manufacture could be confirmed. Such expressions as "rich taste" and "sharp taste" were expressed using the taste map. Furthermore, the effect the foam of beer makes on the taste was examined, and it was shown that many bitter components were contained in the foam of beer.

Journal

  • Technical report of IEICE. OME

    Technical report of IEICE. OME 100(252), 65-69, 2000-08-14

    The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers

References:  8

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110003301205
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10013334
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    09135685
  • NDL Article ID
    5482054
  • NDL Source Classification
    ZN33(科学技術--電気工学・電気機械工業--電子工学・電気通信)
  • NDL Call No.
    Z16-940
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS 
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