味覚センサを用いた水質モニタリングシステムへの検討  [in Japanese] Application of Taste Sensor to water quality monitoring system  [in Japanese]

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Abstract

簡単で短時間に測定できる水質の監視方法として、味覚センサを用いた水質モニタリングシステムの検討を行っている。このシステムによって水質異常の検知が容易に行えると考えられる。水質異常の検知を行うにあたって、味覚センサの検知能力を把握するため、実際の浄水・原水を使用して、汚染物質に対する感度、識別の可能性などについて調査した。その結果、浄水では人間の感度以上で味異常に対する識別が可能であり、官能検査の代替手法として有効であることがわかった。また原水では汚染物質の種類毎の識別ができ原水のモニタリングにも適用できることがわかった。

This paper describes an investigation of an application of the taste sensor for the water quality monitoring system. The taste sensor consists of multichannel sensors with lipid membranes which are modeled on living organisms. One of characteristics of this sensor is a global selectivity. It was shown that the taste sensor can distinguish between normal and unusual water, for example factory drains, river water and tap water. In conclusion, the evaluation of the water quality by multichannel taste sensor is an effective method, and is suited for real time monitoring of the water quality.

Journal

  • Technical report of IEICE. OME

    Technical report of IEICE. OME 100(252), 161-165, 2000-08-14

    The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers

References:  11

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110003301222
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10013334
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    ART
  • ISSN
    09135685
  • NDL Article ID
    5482211
  • NDL Source Classification
    ZN33(科学技術--電気工学・電気機械工業--電子工学・電気通信)
  • NDL Call No.
    Z16-940
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS 
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