味センサを用いた牛肉のうま味の評価  [in Japanese] Taste Sensing System and Its Application to Beef Evaluation  [in Japanese]

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Abstract

味センサを用いて、牛肉のうま味を客観的に評価するシステムを開発した。これまでに、様々な食品に対して適用を行ってきたが、いずれも液状の飲料等であった。しかし、肉は固形物であるため液状にしてから測定した。官能と味センサとの関係に関して調査した。ステーキの官能評価値と味センサの関係は、スープの官能評価値のときと比べ相関が高く、特に脂っこさ、まろやかさ、持続性及び味の総合評価に関しては、相関係数0.8以上であり、味センサが牛肉のうま味を客観的に評価するのに有効であることが分かった。

The system that evaluates the beef taste objectively by using taste sensors was developed. Although it has carried out an application to various foods, it was liquid form. Therefore it measured after making a liquid state because meat is a solid state. It tried to investigate regarding the relation between sensory test and taste sensors. Taste sensors correlate closely with fattiness, smoothness, durability and comprehensive evaluation of taste and its coefficient of correlation is 0.8 or more. It is effective that taste sensors evaluates the beef taste objectively.

Journal

  • Technical report of IEICE. OME

    Technical report of IEICE. OME 100(253), 13-17, 2000-08-15

    The Institute of Electronics, Information and Communication Engineers

References:  9

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110003301226
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10013334
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    09135685
  • NDL Article ID
    5482026
  • NDL Source Classification
    ZN33(科学技術--電気工学・電気機械工業--電子工学・電気通信)
  • NDL Call No.
    Z16-940
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  NII-ELS 
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