A Comparison of Properties of Extracellular Inulinase II of Arthrobacter ureafaciens Wild Strain and ts-Variant, UI 303.

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タイトル別名
  • Arthrobacter ureafaciens ヤセイシュ ト ts ヘンイ
  • Arthrobacter ureafaciens野生株とts-変異株UI 303株の菌体外イヌリナーゼIIの性質の比較

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抄録

type:Article

The properties of extracellular inulinase II, an intramolecular transfructosidase of A. ureafaciens wild strain, were compared with those of extracellular inulinase II of a ts-variant, UI 303. The molecular weight of wild-inulinase II estimated by Sephadex G-100 gel filtration was about 73,000 and that of UI 303, about 87,000. The wild-inulinase II was stable at a pH range from 6.0 to 8.5, while UI 303-inulinase II was stable at pH values between 4.0 to 9.0. As for the heat stability, UI 303-inulinase II was stable at temperatures up to 70℃ with the remarkable phenomenon that was activated at temperatures between 45℃ and 55℃. This activation by heating occurred only in few minutes of incubation at 50℃ and then the level of enzyme activity gradually decreased by further incubation at the temperature. Upon incubation at 50℃ for 90 min, the enzyme activity returned to the original level. However, the wild-inulinase II was not activated by the heat treatment as described above, though it was stable at temperature up to 65℃.

Arthrobacter ureafaciens野生株及びts-変異株の生産する菌体外イヌリナーゼIIの性質を比較した。Sephadex G-100を用いたゲル沪過法より,野生株イヌリナーゼIIの分子量は約73,000,UI303株イヌリナーゼIIは約87,000と見積られた。PHに対する安定性では,野生株イヌリナーゼIIはPH6.0-8.5で安定であり,UI303株イヌリナーゼIIはPH4.0-9.0で安定であった。熱安定性では,野生株イヌリナーゼIIは65℃まで安定であったが,UI303株イヌリナーゼIIは,75℃まで安定であり,特に45℃-55℃で10分処理した場合,活性化が認められた。この活性化は,50℃処理を行った場合,数分以内に認められ,以後,50℃処理維続で徐々に活性化レベルは低下,90分後にはもとの活性レベルに戻った。この活性化は,野生株イヌリナーゼIIでは認められなかった。

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