アカザカズラ,アメリカサトイモ,およびショクヨウカンナの澱粉について  [in Japanese] Starches from Akaza-kazura (Boussingaultia baselloides), Amerika-sato-imo (Xanthosoma sagittifolium) and Syokuyo-kanna (Canna edulis)  [in Japanese]

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Abstract

1.沖永良部島で栽培されていた, アカザカズラ(ツルドクダミ科)の塊根, アメリカサトイモ(サトイモ科)の塊茎, およびショクヨウカンナ(カンナ科)の塊茎から澱粉を抽出精製した.澱粉の収率はそれぞれの生組織に対し, 約10,13,および15%であった.2.各澱粉について, 水分, 蛋白質およびリンの分析, 顕微鏡観察, 粒径分布, X線回折, ヨウ素呈色, 生澱粉のグルコアミラーゼによる消化, 膨潤力, 溶解度, アミログラフィーなどの諸項目につき測定し, それぞれの澱粉の特性を考察した.3.アカザカズラ澱粉は, 粒の形に変化が多い点がきわめて興味深い.また糊化膨潤しやすく, アミログラムの最高粘度も高かった.アメリカサトイモ澱粉は小粒でアミロース含量が低いが, 膨潤力や溶解度, 結晶形などはサツマイモ澱粉に近かった.またショクヨウカンナ澱粉はきわめて大形の粒で, アミロース含量がやや高く, アミログラムなども含めて性質は先に報告したハナカンナ澱粉に似ていた.

Starch samples were prepared from the respective parts of the following three kinds of plants growing in Okinoerabu-islands : tuberous root of Akaza-kazura, Boussingaultia baselloides H.B.e Kth.(Basellaceae), tuber of Amerika-sato-imo, Xanthosoma sagittifolium Schott (Araceae), and rhizome of Syokuyo-kanna, Canna edulis Ker.(Cannaceae), the yields being 10,13,and 15%, respectively. These starches were examined concering granular size and shape, phosphorus and protein contents, the X-ray diffration pattern, iodine coloration, swelling power, solubility, amylogram, the digestibility of the raw starches by glucoamylase and other properties. Starch granules of Akaza-kazura had various shapes, being gelatinized easily, showing high viscosity on amylogram. Amerika-sato-imo starch was small in size with low content of amylose, but other properties of it resembled those of sweet potato starch, shokuyo-kanna starch granules were very large in size, and had properties quite similar to those of Hana-kanna starch described in the previous paper.

Journal

  • Bulletin of the Faculty of Agriculture, Kagoshima University

    Bulletin of the Faculty of Agriculture, Kagoshima University (40), p49-54, 1990-03

    Kagoshima University

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110004993433
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN00040603
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    journal article
  • Journal Type
    大学紀要
  • ISSN
    04530845
  • NDL Article ID
    3720263
  • NDL Source Classification
    PA91(糖・でん粉)
  • NDL Source Classification
    ZR6(科学技術--農林水産)
  • NDL Call No.
    Z18-250
  • Data Source
    NDL  NII-ELS  IR  JASI 
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