茶およびにがりが膵リパーゼ活性に及ぼす影響 The Effects of Various Teas and Bitterns on the Pancreatic Lipase Activity

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抄録

茶の抗肥満効果を検討するため,鶏膵臓から租酵素を調製し,これを用いてリパーゼ活性に及ぼす茶の影響を調べた.その結果,次のことがわかった.1.緑茶,ジャスミン茶は顕著にリパーゼ活性を阻害した(p<0.001).2.ウーロン茶はリパーゼ活性を阻害した(p<0.01).3.プアール茶はリパーゼ活性を高めた(186%).4.緑茶よるリパーゼ活性低下には濃度依存性が認められた.5.緑茶よるリパーゼ活性低下はショ糖,でんぷんの添加では影響を受けなかったが,卵アルブミンの添加によりリパーゼ活性低下が抑制された.また,カゼインの添加ではリパーゼ活性が逆に増加した.6.にがりは顕著にリパーゼ活性を阻害し(p<0.001),そのリパーゼ活性低下には濃度依存性が認められた.

The effects of various teas on the lipase activity were examined using the crude enzymes of chicken pancreas to clarify the presence of anti-obesity effects. The findings were as follows, 1. Green tea and jasmine tea inhibited the lipase activity markedly (p<0.001). 2. Oolong tea inhibited the lipase activity (p<0.01). 3. Pu-erh tea (black tea) increased the lipase activity (186%). 4. The degree of the lowering effect of green tea on lipase activity depends on the concentration of the tea. 5. The addition of sucrose and starch to green tea did not alter the lowering effect of green tea on lipase activity. While the addition of ova-albumin suppressed the lowering effect, the addition of casein increased the effect. 6. The addition of bittern remarkably inhibited the lipase activity (p<0.001), and the degree of the lowering effect depended on the concentration of bittern.

収録刊行物

  • 桐生短期大学紀要

    桐生短期大学紀要 16, 13-17, 2005-12-06

    桐生短期大学

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110005001066
  • NII書誌ID(NCID)
    AN10555450
  • 本文言語コード
    JPN
  • 雑誌種別
    大学紀要
  • ISSN
    13424076
  • NDL 記事登録ID
    8556911
  • NDL 雑誌分類
    ZV1(一般学術誌--一般学術誌・大学紀要)
  • NDL 請求記号
    Z22-558
  • データ提供元
    NDL  NII-ELS 
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