日本における小児から成人のエビアレルギーの臨床像に関する検討 CHARACTERISTICS OF SHRIMP ALLERGY FROM CHILDHOOD TO ADULTHOOD IN JAPAN

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著者

    • 鈴木 直仁 Suzuki Naohito
    • 同愛記念病院アレルギー・呼吸器科 Department of Allergy and Respiratory Medicine, Doai Memorial Hospital
    • 粒来 崇博 Tsuburai Takahiro
    • 国立病院機構相模原病院アレルギー科 Department of Allergy, National Hospital Organization Sagamihara National Hospital
    • 伊藤 浩明 Ito Komei
    • あいち小児保健医療総合センターアレルギー科 Division of Allergology, Aichi Children's Health and Medical Center
    • 海老澤 元宏 Ebisawa Motohiro
    • 国立病院機構相模原病院臨床研究センターアレルギー性疾患研究部 Department of Allergy, National Hospital Organization Sagamihara National Hospital Clinical Research Center for Allergy and Rheumatology

抄録

【目的】エビアレルギーの患者背景をまとめ,エビの主要抗原のトロポミオシンと交差抗原性のある他の甲殻類・軟体類・貝類の摂取時の症状,特異的IgE抗体価の相関を検討した.【方法】各施設に質問紙を配布し,エビ摂取で確実に症状を呈した99症例について検討した.【結果】エビアレルギーは20歳代までの発症者が多く,1時間以内に症状が発現する症例は87.9%であった.皮膚症状が最も多く,以下OAS様症状,呼吸器症状と続き,アナフィラキシーが61例,ショックも2例みられた.エビアレルギーを有しかつカニを摂取したことがある患者68例中44例(64.7%)がカニアレルギーで,イカ摂取では63例中11例(17.5%)とカニに比べ少なかった.特異的IgE抗体価はエビとカニで相関係数は0.954(p<0.001),エビとイカは0.582(p<0.001)と強い相関を認めた.【結論】エビアレルギー患者では,トロポミオシンの相同性が高く交差抗原性を持つカニ摂取でアレルギー反応を認める例が多いが,軟体類や貝類とはカニほど臨床的な相関はないと思われた.

Objective: We examined profiles and clinical symptoms of shrimp allergy patients and investigated the correlation of shrimp-specific IgE to crustaceans-specific IgE, mollusks-specific IgE and shellfish-specific IgE. In addition, symptoms when eating crustaceans other than shrimp, mollusks and shellfish were examined, because they shared tropomyosin as a major allergen. Methods: We examined 99 definitive shrimp allergy cases with questionnaire. Results: Their onset started during either childhood or young adulthood. Symptoms appeared within an hour after ingestion of shrimp in 87.9% cases. The most common symptoms were skin symptoms, followed by oral allergic syndrome (OAS) like symptoms, respiratory symptoms. Anaphylaxis were observed in 61 cases including 2 anaphylactic shock cases. Among 99 shrimp allergy cases, 44 cases (64.7%) showed positive reaction to crabs out of 68 cases experiencing crab ingestion. Only 11 cases (17.5%) reacted against squid out of 63 cases with the experience in squid ingestion. Crab-specific IgE (C.I. 0.954, p<0.001) and squid-specific IgE (C.I. 0.582, p<0.001) were strongly correlated with shrimp-specific IgE. Conclusion: We conclude that a lot of cases with shrimp allergy react to crabs clinically, and which seem to be different from the reaction against mollusk and shellfish intake in spite of sharing tropomyosin as a major allergen among them.

収録刊行物

  • アレルギー

    アレルギー 55(12), 1536-1542, 2006

    一般社団法人 日本アレルギー学会

参考文献:  7件中 1-7件 を表示

被引用文献:  3件中 1-3件 を表示

各種コード

  • NII論文ID(NAID)
    110006152160
  • NII書誌ID(NCID)
    AN00012583
  • 本文言語コード
    JPN
  • 資料種別
    ART
  • ISSN
    0021-4884
  • NDL 記事登録ID
    8641697
  • NDL 雑誌分類
    ZS9(科学技術--医学--病理学・微生物学・寄生虫学・感染・免疫学・血清学・アレルギー)
  • NDL 請求記号
    Z19-32
  • データ提供元
    CJP書誌  CJP引用  NDL  NII-ELS  J-STAGE 
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