米糠を用いた Lactobacillus brevis IFO12005 によるγ-アミノ酪酸含有組成物の生産  [in Japanese] Production of Components Containing γ-Aminobutyric Acid from Rice Bran by Lactobacillus brevis IFO12005  [in Japanese]

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Abstract

Lactobacillus brevis IFO12005および米糠を用いてγ-アミノ酪酸(GABA)の効率的な生産法を検討した.清酒製造の際に発生する米糠(あきたこまち,めんこいな,秋田酒こまち)を唯一の栄養源とした米糠混合液(酵素未処理)を用いて, L. brevis IFO12005を液体培養することにより米糠重量の8% (w/w)を添加したグルタミン酸ナトリウム(MSG)から90%以上の変換率でGABAを生産することができた.しかし,米糠に対し8%以上のMSGを添加した場合, GABAへの変換効率は低下した.さらに,複合酵素処理した米糠培地(RB培地)を用いることにより,米糠が液化されL.brevis IFO12005の栄養源が倍増した.複合酵素処理したRB培地は無処理の米糠混合液と比べ,培地の加水割合を1:4から1:6に増加させた上,さらに, MSGの添加量を8%から16%増加させた場合,95%以上の変換率でかつ高収量でGABAを24時間で生産した.30lジャー培養装置によるRB培地20kgスケールの培養によりGABAが1.4% (w/w)生産された.培養液を固液分離によって1.0% (w/w)以上のGABA含有組成物の液体,固体を製造することができた.

An efficient technique for production of γ-aminobutyric acid (GABA) using Lactobacillus brevis IFO 12005 and rice bran was examined. GABA was produced with a conversion rate of more than 90% from monosodium glutamate (MSG) by L. brevis IFO 12005 using a culture medium which contained rice bran as the sole source of nutrition. However, when the MSG content of the rice bran was more than 8%, the conversion efficiency to GABA fell. The enzyme processing of the rice bran medium (RB medium) was very effective for GABA production. GABA was produced with a conversion rate of more than 95% by L. brevis IFO 12005 using the enzyme-treated RB medium and 16% MSG. GABA was produced with a conversion rate of 1.4% using a 30 l jar fermentor containing 20 l of RB medium.

Journal

  • 生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi

    生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi 84(12), 479-483, 2006-12-25

    日本生物工学会

References:  13

Cited by:  9

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110006152745
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10401118
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    09193758
  • NDL Article ID
    8641267
  • NDL Source Classification
    ZP15(科学技術--化学・化学工業--醗酵・微生物工学)
  • NDL Call No.
    Z17-395
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  NII-ELS  NDL-Digital 
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