『本草綱目』と『本朝食鑑』の分類にみる食文化的な特徴  [in Japanese] Comparative food culture classified by Honzo Komoku and Hontyo Syokkan  [in Japanese]

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Abstract

本研究は,中国明朝に李時珍によって編纂された『本草綱目』(1587年)と,この書を学び,日本の食生活にあわせて編纂した食物本草書『本朝食鑑』(人見必大著 1697年刊)の分類上の比較を通して,両国の食文化の特徴を明らかにすることを目的としている。その結果, 『本草綱目』で取り上げられなかった食品が, 『本朝食鑑』で多く取りあげられていたものは魚介類であり,逆に『本朝食鑑』で積極的な解説がなく,わずかな種類しか取りあげられなかったものは,獣類や虫類である。その取りあげ方を見るだけでも両国の食文化のちがいが明確になる。また,獣畜類に着目すると, 『本朝食鑑』では,胆,皮などは薬として扱っているが, 『本草綱目』のように,血,心臓など多くの内臓については紹介していないのも食文化のちがいを示す特徴の一つといえる。

The dietary features of Chinese and Japanese food were investigated by comparing the Honzo Komoku and Hontyo Syokkan classifications. Honzo Komoku was compiled by Jitinn Li in 1587, and Hontyo Syokkan was compiled by Hitsudai Hitomi in 1697 after referring to Honzo Komoku. While fish and shellfish were described in Hontyo Syokkan, they were not in Honzo Komoku ; on the other hand, animals and insects were described in detail in Honzo Komoku, but only briefly in Hontyo Syokkan. This by itself demonstrates the difference in dietary features between Chinese and Japanese food. In addition, the gallbladder and skin of animals, as well as such viscera as the blood and heart were described as medicine in Honzo Komoku, but were not mentioned in Hontyo Syokkan.

Journal

  • Journal of cookery science of Japan

    Journal of cookery science of Japan 40(3), 193-201, 2007-06-20

    日本調理科学会

References:  16

Cited by:  1

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110006317859
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10471022
  • Text Lang
    JPN
  • Article Type
    Journal Article
  • ISSN
    13411535
  • NDL Article ID
    8869151
  • NDL Source Classification
    ZE16(社会・労働--家事・家政--学術誌)
  • NDL Call No.
    Z6-1906
  • Data Source
    CJP  CJPref  NDL  NII-ELS  NDL-Digital 
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