食品およびサプリメント中の膵リパーゼ活性阻害物質  [in Japanese] Inhibitory effects of various foods and supplements on the pancreatic lipase activity  [in Japanese]

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Abstract

食品およびサプリメントの抗肥満効果を検討するため,豚膵リパーゼを用いて各食品およびサプリメントの抽出物のリパーゼ活性に及ぼす影響を調べた.その結果,次のことがわかった.1.ショウガの水抽出物はリパーゼ活性を阻害した(p<0.05)が,ニンニク,トウガラシ,ネギの水抽出物はリパーゼ活性に影響を及ぼさなかった.2.ニンニクおよびショウガの油抽出物はリパーゼ活性を阻害した(p<0.001,P<0.01)が,トウガラシ,ネギの油抽出物はリパーゼ活性に影響を及ぼさなかった.3.サプリメントA(イチョウ葉含有製品),サプリメントF(ギムネマ含有製品)および黒烏龍茶はリパーゼ活性を阻害した(P<0.05).4.サプリメントB(マンネンタケ),C(カルニチン),D(コンドロイチン),E(キトサン),および桑の葉水抽出物はリパーゼ活性に影響を及ぼさなかった.5.グレープフルーツ・ルビー,グレープフルーツ・ホワイトの生ジュースおよび皮の水抽出物,スイカ,キウイフルーツの生ジュースはリパーゼ活性に影響を及ぼさなかった.

To clarify the presence of anti-obesity effects of various foods and supplements, the lipase activity were examined using the lipase from porcine pancreas. The findings were as follows, 1. Aqueous extracts of ginger inhibited the lipase activity (p<0.01), in contrast aqueous extracts of garlic, red pepper, green onion did not cause the effect to lipase activity. 2. Oily extracts of ginger and garlic inhibited the lipase activity (p<0.001 and P<0.01), however oily extracts of red pepper, green onion did not cause the effect to lipase activity. 3. Supplement A (ginkgo leaf) and F (gymnema sylvester) and oolong tea-black inhibited the lipase activity (p<0.05). 4. Supplement B (karsten), C (carnitine), D (chondrotin), E (chitosan) and low-mulberry leaf did not effect it for the lipase activity. 5. White and ruby grapefruit juice, extracts of peel of white and ruby grapefruit, watermelon and kiwi did not effect it for the lipase activity.

Journal

  • Bulletin of Kiryu Junior College

    Bulletin of Kiryu Junior College (17), 11-18, 2006

    Kiryu Junior College

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110006392211
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AN10555450
  • Text Lang
    JPN
  • Journal Type
    大学紀要
  • ISSN
    13424076
  • NDL Article ID
    8809382
  • NDL Source Classification
    ZV1(一般学術誌--一般学術誌・大学紀要)
  • NDL Call No.
    Z22-558
  • Data Source
    NDL  NII-ELS 
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