果糖は健康に良いのか悪いのか?  [in Japanese] Is the fructose good or bad for the health?  [in Japanese]

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Abstract

本研究では果糖について、摂取量と活動とのエネルギー収支による体重調節と生体への影響を検討した。果糖摂取は食事誘発性産熱の増大と血糖上昇の抑制およびインスリン分泌の低下などによって、体重増加や肥満の防止が認められた。一方、果糖の摂取は肝臓グリコーゲンおよび筋肉グリコーゲンの合成を高めることを明らかにした。従って、果糖は肝臓機能を高め、筋肉グリコーゲンを増大する栄養機能があると考えられる。今回の研究結果から、健康維持と生活習慣病予防には、果糖の摂取量を見直すことの大切さを浮き彫りにした。

This study investigatel the influence on the weight control and the mechanism in energy balance of food intake and the activity. by fructose intake. The fructose intake, promoted the increase of diet induced thermogenesis and the control of the blood sugar rise, and the decrease in the insulin secretion. as a result a weight increase and obesity was prevented. On the other hand, the intake of the fructose increased the synthesis of hepatic glycogen and muscular glycogen. We thought the fructose improve the liver function, and provide the nourishment function to increase a muscular glycogen. Therefore it is important to reconsider the intake of the fructose for the health maintenance and the lifestyle-related diseases prevention.

Journal

  • Bulletin of the Faculty of Human Culture and Science, Prefectural University of Hiroshima

    Bulletin of the Faculty of Human Culture and Science, Prefectural University of Hiroshima (2), 33-38, 2007

    Prefectural University of Hiroshima

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110006486467
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA12116573
  • Text Lang
    JPN
  • Journal Type
    大学紀要
  • ISSN
    13467816
  • NDL Article ID
    8767355
  • NDL Source Classification
    ZV1(一般学術誌--一般学術誌・大学紀要)
  • NDL Call No.
    Z71-R14
  • Data Source
    NDL  NII-ELS 
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