γ線照射によるアントシアニン高含有アカダイコンの育種研究 Enhancement of anthocyanin content in red radishes (<i>Raphanus sativus</i> L.) by γ-ray irradiation

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Author(s)

    • 辻 耕治 Tsuji Koji
    • 大阪大学大学院薬学研究科 Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Osaka University
    • 大野 友道 [他] Ohno Tomomichi
    • 大阪大学大学院薬学研究科|三栄源エフ・エフ・アイ(株)有用植物研究所 Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Osaka University|Botanical Institute, San-Ei Gen F. F. I., Inc.

Abstract

アントシアニン高含有アカダイコン(<i>Raphanus sativus</i> L.)の育種研究の一環として、種子にγ線を各々200Gy、400Gy、600Gyの線量で照射した3集団とγ線無照射の集団を秋期栽培し、収穫個体のアントシアニン含量をHPLCにより定量し、放射線照射の生育およびアントシアニン産生能への影響を検討した。この結果、200Gy照射集団は、γ線無照射集団と比較して、アントシアニン含量が単位体積あたりと個体あたりどちらについても有意に増加し、個体体積もほとんど変動しなかった。さらに、種子に対するγ線照射は、いずれの強度においてもアカダイコン中のアントシアニン組成にほとんど影響を与えなかった。したがって、200Gy照射はアントシアニン高含有アカダイコンの育種に有効な手法となる可能性のあることが示された。

As a part of our program aiming at breeding red radishes with anthocyanin in high content, effect of γ-ray irradiation against seeds on growth and anthocyanin production was examined. After seeds of red radishes were respectively subjected to irradiation by γ-ray at the intensity of 200 Gy, 400 Gy, and 600 Gy, the three kinds of irradiated seeds and non-irradiated seeds were cultivated from autumn to winter. As a result of minute observation for growth of the red radishes and quantitation of anthocyanin in roots with HPLC, both anthocyanin contents per unit volume and per individual were shown to increase significantly in the 200 Gy treated population with retaining volume of individuals in comparison with the non-treated one. In addition, γ-ray irradiation against seeds with any intensity brought about no apparent alternation on composition of anthocyanins in red radishes. These findings disclose that 200 Gy irradiation by γ-ray would be a promising procedure for breeding red radishes with anthocyanin in high content.

Journal

  • Japanese Journal of Food Chemistry and Safety

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety 12(3), 162-165, 2005

    Japanese Society of Food Chemistry

References:  8

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110007367328
  • NII NACSIS-CAT ID (NCID)
    AA11666400
  • Text Lang
    ENG
  • Article Type
    NOT
  • ISSN
    1341-2094
  • NDL Article ID
    8050973
  • NDL Source Classification
    ZP34(科学技術--食品工学・工業)
  • NDL Call No.
    Z17-B99
  • Data Source
    CJP  NDL  NII-ELS  J-STAGE 
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