食品素材のストレス改善効果:(第29回生命情報科学シンポジウム)  [in Japanese] Stress-reducing Activity of Various Food Ingredients:(The 29th Symposium on Life Information Science)  [in Japanese]

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Abstract

ストレス指標として、唾液中のクロモグラニンA(CgA)及び瞳孔対光反応(瞳孔ストレス強度)を用いて、食品素材のストレス改善効果を検討した。それぞれの食品素材はデンプンペーストに混ぜ合わせた添加物として摂取した。その結果、CgAを指標とした場合に水との間で有意差(P<0.05)が得られたのは唐辛子の添加物であり、瞳孔ストレス強度で有意差(P<0.05)が得られたのはテオブロミン-リッチカカオエキス、抹茶或いはカルダモン(カレースパイス)との添加物であった。更に、これらの食品素材を練り込んだソフトキャンディーについてストレス改善効果の検討を行ったところ、カルダモン、唐辛子或いはブドウ種子ポリフェノールを練り込んだソフトキャンディーが両指標で有意差(P<0.05)を有することが明らかになった。

Chromogranin A (CgA) levels and the pupil stress value (which was obtained by measuring the reaction of the eye pupil towards a flash of light) were employed as sensitive and substantial indices of psychosomatic stress to determine stress reduction activity of various food ingredients. In the first experiment, a starch paste with a low stress-reducing activity was simultaneously taken with various food ingredients to get easier intake of the object ingredients. CgA levels showed a significant difference (P<0.05) for a cayenne additive compared with that for control water. The pupil stress value showed a significant difference (P<0.05) for theobromine-rich cacao extract, powdered tea and cardamom (a curry spice) additives. Furthermore, both indices showed a significant difference between water and a soft candy separately supplemented with cardamom, cayenne and grape seed polyphenol.

Journal

  • Journal of International Society of Life Information Science

    Journal of International Society of Life Information Science 28(1), 148-152, 2010

    International Society of Life Information Science

Codes

  • NII Article ID (NAID)
    110007612619
  • Text Lang
    JPN
  • ISSN
    1341-9226
  • Data Source
    NII-ELS  J-STAGE 
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